Vyvrácené stromy, zastavené vlaky a výpadky elektřiny. Vichr dorazil do Česka

V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020.

V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020. Zdroj: Václav Burian

Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy.
Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy.
Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy.
Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy.
Silný vichr Sabina převrátil na silnici u Uherského Hradiště kamion
32
Fotogalerie

Vítr v Česku brzy ráno místy značně přesáhl sílu orkánu. Na Sněžce dokonce dosahoval rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. Na některých železničních tratích zastavily dopravu spadané stromy, pražské letiště zrušilo sedm letů a bez elektřiny se po celé zemi ocitlo asi sto dvacet tisíc odběratelů. Jsou to důsledky tlakové níže Sabine, která napáchala ještě větší škody v Německu.

Silný vítr podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu hrozí v Česku celý den. Hasiči už od brzkého rána měli po celé republice desítky zásahů hlavně kvůli popadaným stromům. Silný vítr způsobuje i problémy na dálnicích, hlavně na D3 a D5. „Popadané stromy nebo větve ale dopravu neblokují. Nenastaly žádné dopravní nehody. Celá dálniční síť je v plynulém provozu,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Kvůli silnému větru bylo na pražském Letišti Václava Havla zrušeno prozatím devět zpátečních letů. Konkrétně z Curychu, Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu, Londýna, Amsterdamu a Bělehradu.

Tím komplikace v dopravě nekončí. Nejezdily některé příměstské autobusy, nefungoval provoz vlaků mezi Hostivicí a Rudnou u Prahy. Na železnici byla ještě před 09:00 přerušena doprava skoro na třech desítkách úseků tratí. Potíže byly hlavně v Čechách, například mezi Klatovy a Plzní, Chebem a Plzní či na tratích kolem Českých Budějovic, ale některé tratě uzavřel vítr i na Moravě. Po 10:00 se ovšem ale situace zlepšila.

Chystáte se na cestu autem? Pozor na silný vítr >>>

Podle Správy železnic byl přerušen provoz jen na 16 úsecích. V noci na dnešek byl také kvůli problémům s větrem v Německu zastaven provoz na tratích mezi Českem a Německem.

Bez proudu zůstalo kolem deváté ráno kvůli silnému větru téměř sto dvacet tisíc odběratelů po celém Česku.

Prohlédněte si fotogalerii:

V síti firmy ČEZ bylo bez elektřiny po sedmé hodině ráno kolem devadesáti tisíc odběrných míst a v síti firmy E.ON šest tisíc domácností. Situace se v průběhu dopoledne zlepšila a k 11:00 bylo bez elektřiny 76 tisíc míst, z toho 41 tisíc míst v síti firmy ČEZ a 35 tisíc v síti E.ON.

Preventivně byly uzavřeny i zoologická a botanická zahrada v pražské Troji nebo Safari Park ve Dvoře Králové.

Podívejte se na aktuální data z radarů: 

Hasiči vyjeli kvůli větru do 7:00 k více než šesti stovkám událostí. „Nejhorší situace je ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a také v hlavním městě,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená.

Liberecký kraj v neděli večer kvůli orkánu doporučil rodičům, aby nechat děti doma. „Pro děti bude určitě bezpečnější, když zůstanou doma, než když se v tom počasí budou pohybovat po ulicích. Jejich bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kvůli větru zrušily výuku i další školy. 

Silný vítr přechází do Česka z Německa. Bouře Sabine, která se v neděli a v noci na dnešek prohnala západní Evropou, si na západě Německa vyžádala nejméně pět raněných. Tři lidé utrpěli těžká poranění. Vyplývá to z informací agentury DPA. V nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko jsou ale podle ní škody menší, než se čekalo. Například ve Frankfurtu nad Mohanem ale rameno jeřábu v důsledku větru spadlo na tamní dóm a poškodilo střechu.