Policisté zadrželi cizince, kteří rabovali v záplavových oblastech

Policisté, kteří hlídkují v zasažených obcí, aby chránili majetek a objekty, které jsou z důvodů povodní prázdné, v noci na dnešedk zadrželi cizince, kteří chtěli v záplavových oblastech rabovat.

První dvojici cizinců ve věku jedenadvacet a jednatřicet let zadržela policejní hlídka v Chrastavě. Cizinci kradli věci, které lidé během povodní vynesli ze zatopených objektů. Jednalo se o cvičební stroje.
K dalšímu „rabování“ došlo v Raspenavě. „Tam další policejní hlídka zadržela hned tři cizince ve věku 19, 22 a 27 let, kteří se snažili dostat do jednoho z objektů. V tom jim ale stačili policisté zabránit. Krom toho ale zjistili, že se trojice vloupala do dvou aut, ze kterých odčerpala benzín,“ uvedla Vlasta Suchánková z liberecké policie.
Všech pět cizinců je nyní umístěno v policejní cele, o jejich zadržení byly vyrozuměny příslušné zastupitelské úřady. Případy bude dál řešit služba kriminální policie a vyšetřování. Cizincům hrozí obvinění z krádeže. „Trestní zákoník ale přihlíží i k okolnostem, za jakých k trestné činnosti došlo. Vzhledem k tomu, že se cizinci svého jednání dopustili za výjimečných podmínek - za stavu živelní pohromy - hrozí jim i vyšší tresty. A to od dvou do osmi let,“ dodala Vlasta Suchánková.