Politici versus občané. Ve středu v DKO

Sedm kandidátů do voleb v Jihlavě čekají otázky od sedmi lidí. Diskutovat budou v předvolební debatě Sedmičky.

Sedmička pořádá ve středu 22. září diskusi před komunálními volbami v Jihlavě. Do sálu malé scény v DKO přijde obhajovat své politické plány sedm kandidátů do zastupitelstva. Proti nim usednou obyčejní lidé, i diskutující, kteří pozvání do debaty přijali od Sedmičky.

Stávající primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal přijal pozvání do debaty jako lídr ODS. Nahradil pozvaného Radka Vovsíka, který byl původně volební jedničkou ODS, ale pak pod tlakem médií i svých stranických kolegů rezignoval na pozici náměstka primátora a poté i na post lídra kandidátky.

Za stranu Věci veřejné se besedy zúčastní František Běhan. Pozvání za stranu KSČM přijal Ladislav Vejmělek. Rudolf Chloupek se debaty zúčastní jako kandidát ČSSD. Lidovecký lídr a dlouhodobý náměstek primátora Josef Kodet bude dalším diskutujícím. Kandidátem číslo 1 za stranu Top 09 je pozvaný Martin Fiala. Sedmým diskutérem je kandidát a populární kulturní manažer Milan Kolář kandidující za sdružení Krásná Jihlava.

Řeknou, co je tíží

Mezi debatující přijal pozvání publicista Jiří Vybíhal, autor bestselleru Jihlava pod hákovým křížem. Pozvání Sedmičky přijal i Jan Mráka. Je jedním z těch, kteří v Jihlavě stál u zrodu fenoménu malé kopané, které se dnes organizovaně věnuje dva tisíce lidí. Mráka zná problémy občanských sdružení. Trápí jej, jak město financuje takzvané malé sporty.

K nejvýznamnějším jihlavským podnikatelům patří další z pozvaných Jaroslav Dobrovolný. Problematika financování není cizí Zdeňku Kousalovi z jihlavské charity – člověku, který shání peníze pro charitativní a sociální projekty.

Jaroslav Kukla je jihlavský aktivista, který prosazuje budování lávky přes údolí Heulosu. Jeho vize není tak utopistická, jak by se mohlo zdát – architekti a urbanisté už se jí zabývají od šedesátých let.
Devětačtyřicetiletá Hana Švarcová je invalidní důchodkyně a po přítomných kandidátech bude chtít slyšet, jak se budou snažit zlepšit pracovní příležitosti a sociální podmínky pro lidi s handicapem.