Pomalé drama o problémových bratrech

Kobry a užovky

Kobry a užovky Zdroj: falcon

Jan Prušinovský se obrátil od výstižných hořkých komedií František je děvkař a Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka k dramatu. Také si u svého třetího filmu poprvé nepsal scénář, ten pochází od filmového debutanta Jaromíra Žváčka, vystudovaného scenáristy z FAMU a také držitele ceny Magnesia Litera.

Kobry a užovky se soustředí na dva bratry ze zapadákova ve středních Čechách. První, přezdívaný Kobra (Kryštof Hádek) je feťák vykrádající chaty, který se o nic nestará. Ten, jemuž se říká Užovka (Matěj Hádek), má jednoho věrného kamaráda a neustále řadu plánů, jak si polepšit. Žádný mu ale zatím nevyšel. Alespoň do té doby, než si zadá s bývalým spolužákem, dnes amorálním podnikatelem se vším možným.

Příběh o čestném chudákovi, který se nechá svými sny zkorumpovat do podoby bohatého sobce, není nový, i když v dobrém podání může pořád otřást. To ovšem není případ této české novinky. Oprýskané prostředí je vykresleno autenticky a nesympatické postavy dobří herci zahrají převážně přesvědčivě, i když třeba chování postavy manželky Užovčina kamaráda není lehké pochopit. Tvůrci ale o přerodu staršího z bratrů ze socky se sprostým slovníkem v pana podnikatele vyprávějí příliš roztahaně, nesoustředěně a popisně.

Prušinovský opět významově pracuje s písničkovým doprovodem, režijně film zaujme jen občas, scenáristicky se příliš opakuje a v jedné zásadní věci se pak spokojí s tím nejjednodušším řešením. Potenciál na pořádný film se tu proplazil u země a unikl.

Kobry a užovky
(drama, Česká republika, 111 minut)
Režie: Jan Prušinovský
Hrají: Matěj Hádek, Kryštof Hádek, Jan Hájek, Lucie Žáčková
Hodnocení: 50 %