Pomalý western osolený existenciální absurditou

Slow West

Slow West

Skotský malíř, muzikant a filmař John Maclean kamarádí s Michaelem Fassbenderem, což se mu hodilo při přípravě svého celovečerního debutu. Irský herec jeho titul Slow West pomáhal produkovat a hlavně si v něm vystřihl druhou hlavní roli otrlého pistolníka, který se připojí k šestnáctiletému naivnímu zelenáči ze Skotska na cestě osamělým americkým západem za jeho milou.

Západ, který v tomto westernu potkáváme, je typicky krvavé a brutální místo, v němž muži a ženy dříve střílejí, než přemýšlejí. Ve shodě s názvem je to ale západ spíše pomalý než divoký. Tempem i příběhem je snímek přímočarý a nabízí archetypální postavy bez větší hloubky, až je na ně škoda tak dobrých herců, jako je Fassbender či nedávný host karlovarského festivalu Ben Mendelsohn, výrazný v malé roli padoucha v enormním kožichu.

Slow West se poprvé hrál letos v lednu na festivalu Sundance a získal tam Velkou cenu poroty v kategorii dramat. Maclean a jeho kameraman Robbie Ryan (jinak stálý spolupracovník Andrey Arnoldové, který Fassbendera snímal už ve filmu Fish Tank) mají nepřehlédnutelný cit pro krajinu. Ameriku roku 1870 tu zastupuje Nový Zéland, stále velkolepě krásný jako v Pánu prstenů. Povedl se i hudební doprovod. Režisér a zároveň scenárista Maclean také občas vymyslí detail, který přináší oživení, vtip, případně zcizovací efekt, vždy poměrně nenápadně.

Lakonické putování majestátní krajinou, vedle níž se navzájem vraždící postavy snaží zuby nehty přežít, působí trochu existenciálně a trochu absurdně a černohumorně. Zpomalení a polovyprázdnění westernové dynamiky však v této britsko-novozélandské verzi, která působí delší než 84 minut, nevede k ničemu originálnímu. Atraktivnější hru s westernovými pravidly a stereotypy nabídla nedávná DVD novinka Spása, v níž typicky americký žánr variovali dánští tvůrci.

Slow West
(western, Velká Británie/Nový Zéland, 84 minut)
Režie: John Maclean
Hrají: Kodi Smith-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn, Caren Pistoriusová
Hodnocení: 60 %