Pomník medvědů: nové poutní místo?

Kolín se chystá na „Medvědí slavnost“. V kině poběží film Potkali se u Kolína, městem půjde medvědí průvod. To vše kvůli dvěma slavným plyšákům.

„Jeden šel od Poděbrad, druhý přeplaval Labe. A tady se potkali,“ ukazuje František Martínek z restaurace Stap směrem k parku Borky, který leží těsně pod ní. A přesně na místě, kam míří jeho ukazováček, budou mít medvědi z animované pohádky od neděle 5. září 2010 pomník.
Martínek je z občanského sdružení Společenstvo přátel Medvědů od Kolína, o jehož úmyslu zbudovat hrdinům filmu u Kolínu památník informoval týdeník Sedmička jako první už v květnu.
Teď už má jeden z pořadatelů akce v hlavě celý program „medvědího odpoledne“. „Ale všechno říci dopředu nemůžu, musíme přece návštěvníky něčím překvapit,“ říká Martínek (na snímku).
Slavnostní den začne v kině. Plátno obsadí duo medvědů, jeden „vypečený“ a druhý „dobračisko“. Z kinosálu se návštěvníci přesunou na náměstí, odkud vyrazí průvod do parku Borky.
„Půjde se po medvědích stopách, jako by to byly turistické značky. Tlapky povedou od náměstí směrem k pomníku. Jako průvodci půjdou maskoti v medvědích převlecích,“ přibližuje Martínek.
Vyvrcholení odpoledne přijde ve čtyři hodiny, kdy režisér filmu Pojďte pane, budeme si hrát Břetislav Pojar odhalí památník. Jeho podstavec vytvoří dva balvany, pamětní desku navrhl učitel Základní umělecké školy v Kolíně Pavel Rajdl. „Bude plastová, v imitaci bronzu,“ říká Martínek.
Po slavnostním aktu program pozvolna přejde v „medvědí party“: účastníci akce najdou v parku stánky s medovinou či s dobrotami od firem, jež mají medvěda v logu či v názvu.
Největším hudebním lákadlem bude koncert skupiny Medvěd 009. Na okolních lavičkách si ji „poslechnou“ i plyšoví medvědi, jejichž „sběrna“ je stále ještě v kulturním domě. Už v průběhu akce si plyšáky rozeberou domů děti.
S jakou účastí pořadatelé počítají? „Věřím, že přijde dost lidí. Už jen proto, aby se pobavili a užili si legraci,“ říká Martínek. Počet návštěvníků si však odhadnout netroufá. Jedno je však jisté: pomník v Kolíně zůstane i po skončení akce. „Mohlo by se z něj stát takové turistické poutní místečko,“ plánuje člen Společenstva přátel Medvědů od Kolína.
„Celé té iniciativě moc fandím,“ říká Irena Fuchsová, kolínská spisovatelka a patriotka. „Když někam vyjedu, vždy se mě ptají: Máte v Kolíně ty medvědy? Teď konečně odpovím, že máme,“ tvrdí Fuchsová.

Filmový festival?

Společenstvo už přemýšlí, co dál. „Plány máme, ale zatím jen v teoretické rovině. Pod naší záštitou by mohl fungovat festival mateřských školek,“ říká Martínek. A nahlas přemýšlí také o filmovém festivalu. „Kolínské kino má dva sály, daly by se využít pro přehlídku amatérského a studentského filmu,“ naznačuje.
Jaké jsou náklady „akce památník“, Martínek zatím zveřejnit nemůže. Kromě města a automobilky TPCA na něj přispěli ve speciální sbírce lidé, a to nejen z Kolína.