Poprava expolicisty: okruh vrahů se zužuje

Kriminalisté jsou na stopě nájemným vrahům bývalého šéfa hospodářské kriminálky Michala Tofla.

Pachatel, který loni v polovině června zastřelil Michala Tofla nedaleko jeho domu v brněnském Žebětíně, zůstává pro policii i po roce od nájemné vraždy neznámý. Sedmičce se však podařilo zjistit, že okruh možných útočníků se zúžil. A kriminalisté jsou jim na stopě.

„Ani po roce vyšetřování jsme případ nedali k ledu a stále na něj pracujeme. V posledních dnech se navíc snížil počet možných pachatelů, které z násilného činu podezíráme,“ potvrdila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová s tím, že bližší informace o podezřelých zatím s ohledem na vývoj vyšetřování nemůže zveřejnit.

Útok na Michala Tofla se odehrál loni 14. června pozdě večer, kdy se Tofl vracel ve své stříbrné limuzíně Audi A5 domů. Vrah si na něj počkal na příjezdové cestě a ze samopalu na něj vypálil jen pár metrů před domem. Dvě střely zasáhly Tofla přímo do hlavy. Pachatel oběti nic nevzal a po činu zmizel v lese.

Po dvanácti měsících vyšetřování se možné verze motivu činu zdají jasnější. „Tofl se před smrtí stýkal s lidmi, kteří měli spoustu peněz a nepřišli k nim zrovna čistým způsobem. Peníze ostatně budou klíčovým motivem nájemné vraždy,“ řekl člověk z Toflova okolí, jež si přál zůstat v anonymitě.

Nejen s touto verzí pracovali bezprostředně po vraždě i policejní vyšetřovatelé. „Další možností je, že vražda souvisela s případy, na nichž muž pracoval v době, kdy byl u policie. Po odchodu z policejních řad měl navíc široký záběr podnikatelských aktivit, například ve stavebnictví a zprostředkování obchodů,“ poznamenal kriminalista Libor Kachlík, který na případu pracuje.

Tofl se také krátce před zavražděním angažoval v brněnské komunální politice. V parlamentních volbách kandidoval v Jihomoravském kraji za Stranu práv občanů – Zemanovce. Akcí strany se však podle lídra Mariána Keremidského moc nezúčastňoval.

Policie zatím vyloučila jedinou spekulaci, o které se v souvislosti s vraždou Michala Tofla hovořilo. A sice, že by souvisela s konkurzem na firmu Zbrojovka Brno. Tu vyhlásil soudce Jiří Berka, jehož gang poslal soud do vězení. Včetně soudce Berky, který v něm stráví devět let. „Mezi těmito případy ovšem neexistuje žádná souvislost,“ řekla Irena Válová, mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze.

KRIMIFAKTA

Michala Tofla zastřelil doposud neznámý pachatel v pondělí 14. června 2010 krátce po desáté večer v ulici Prokopův dvůr v Brně-Žebětíně

vrah na něj vystřelil tři rány ze samopalu, dvě střely zasáhly Tofla do hlavy

do pátrání po střelci se zapojily desítky policistů, v lesích v okolí Brna jej hledal i vrtulník s termovizí