Pořád se mě lidi ptají na Jágra

Jan Šmarda odehrál v jihlavské Dukle devět sezon. Před čtyřmi lety hokeje nechal, ke sportu se však vrátil. Jako florbalový trenér.

Co mají společného Jaromír Jágr a Jan Šmarda? Běžný hokejový fanoušek bude spojení mezi oběma jmenovanými hledat asi jen velmi obtížně, ovšem ten jihlavský ho najde okamžitě.

V sezoně 2004/2005 hrála Dukla Jihlava extraligu a 19. října dorazilo na Horácký zimní stadion Kladno i s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem. Tehdejší ročník nejvyšší domácí soutěže byl výjimečný právě proto, že se v něm po českém ledě proháněli špičkoví hokejisté z kanadsko-americké NHL, která kvůli stávce hráčů vůbec nezačala.

„Někteří brali výluku jako obrovskou smůlu pro Jihlavu, protože si nemohla hvězdy z NHL dovolit a nakonec v té sezoně sestoupila. Já to naopak bral jako hrozné štěstí. Těšil jsem se, že budu moct nastupovat proti těm nejlepším,“ vzpomíná dnes už bývalý hokejový obránce Šmarda.

Uhlídal hvězdu

Ten den si prý vybaví do detailů i teď s odstupem sedmi let. Možná také proto, že mu ho sem tam někdo z okolí připomene. „Jo, je fakt, že to občas nějací známí vytáhnou,“ přiznává jednatřicetiletý jihlavský rodák.

A čím byl právě souboj s Kladnem pro Šmardu a příznivce Dukly tak nezapomenutelný? Důvod je prostý - nováček extraligy si tehdy před vyprodaným hledištěm poradil se Středočechy hladce 5:0. A téměř neznámý bek z Vysočiny přitom vymazal kladenskou superstar z ledu.

„Pamatuju si, že jsem se necítil moc dobře, měl jsem problémy s oběma přitahovači. Zranil jsem se asi dva dny předtím, ale nikomu jsem to neřekl, protože jsem si nechtěl nechat zápas s Kladnem ujít. No a když mi pak řekli, že budu hlídat nejlepšího hráče na světě, tak jsem si jen pomyslel: Hmm, to bude zajímavý,“ vzpomíná Šmarda.

Hokej vyměnil za florbal

Zajímavé to rozhodně bylo. Od Jágra se prakticky nehnul, nedovolil mu vůbec nic a po utkání se stal pro novináře skoro žádanějším „zbožím“ než hvězdný forvard.

„Pro mě nebylo důležité Jágra vymazat, ale dokázat si, že proti němu můžu hrát. Táta mi tehdy říkal: Kdybys teď skončil s hokejem, sedl si na náměstí, za sebe dal fotku s Jágrem, tak můžeš žít jen z popularity,“ směje se bývalý obránce při vzpomínce na říjen 2004.

Nakonec s hokejem opravdu skončil, i když až o tři roky později. Brusle a ledovou plochu opustil v sedmadvaceti letech.

„Tak nějak se to ve mně nahromadilo, všechny ty roky a zápasy, a už jsem prostě dál hrát nechtěl. Neviděl jsem v hokeji budoucnost,“ říká bývalý obránce, který v jihlavské Dukle strávil celkem devět sezon.

Po skončení kariéry začal podnikat v oblasti bio produktů a zůstal u toho dodnes. Letos v létě se ale ke sportu vrátil, i když už jenom jako trenér a navíc v úplně jiném odvětví. Stal se jedním z koučů extraligových jihlavských florbalistek.

„Udělal jsem si trenérskou licenci, zatím sice jen tu nejnižší, ale kdo ví. Kromě ženského A týmu se věnuju také mladším kategoriím,“ popisuje Šmarda. Trénování ho baví. „Pořád věřím, že s holkama máme na to, abychom se dostali do playoff ,“ říká kouč.

Zatím ovšem patří jihlavskému Alinvestu po polovině extraligové soutěže předposlední místo, přičemž od osmičky nejlepších ho dělí pět bodů.