Poslední zhasne: z amerického Bufordu odchází jediný obyvatel, starosta

starosta Bufordu Don Sammons

starosta Bufordu Don Sammons Zdroj: Profimedia.cz

Buford
Buford
Buford
osamělý starosta Don Sammons ve svém obchůdku
zájemci si prohlížejí Buford
6
Fotogalerie
Don Sammons, starosta a majitel liduprázdného městečka Buford ve státu Wyoming, ještě před rokem říkal, že mu život s obsluhou pumpy a malého obchůdku vyhovuje. Nyní se chce ale jedenašedesátiletý vdovec odstěhovat blíže ke svým dospělým dětem a Buford tak jde do aukce s vyvolávací cenou 100 tisíc dolarů (1,9 milionu korun).

Sammons se do Bufordu přistěhoval společně s manželkou v roce 1980, když chtěli změnit životní styl a rozhodli se pro poklidný venkovský život. Sammonsova ženavšak později zemřela a jeho dospělé děti se odstěhovaly. Nyní chce jednašedesátiletý starosta a majitel Bufordu své děti následovat, aby bydlel blíž k nim.

Městečko se nachází nedaleko wyomingské metropole Cheyenne. Rozkládá se na ploše čtyř hektarů a v současnosti ho tvoří ranč a benzinová pumpa s malým obchodem.

Buford pamatuje i lepší časy. Město vzniklo v polovině 19. století kolem vojenské pevnosti, která sloužila pro zajištění bezpečnosti při stavbě železnice z východního na západní pobřeží USA. V době největšího rozkvětu žilo v Bufordu na dva tisíce lidí. Když se však vojenská posádka později přestěhovala do nedalekého Laramie, začal Buford upadat a většina obyvatel ho opustila.

Buford není jediné malé městečko na americkém západě, které jde do dražby. Realitní kancelář prodává za 1,4 milionu dolarů také město Pray v Montaně. To však ve srovnání s Bufordem kypí životem - stále zde bydli osm lidí.