Postrach heren a benzinek je ve vazbě

Policie dopadla lupiče, který má na svědomí nejméně osm přepadení od Mikuláše po Hromnice.

Sto čtyřicet tři uniformovaných policistů a patnáct detektivů se vydalo po stopě, kterou za sebou zanechával pětatřicetiletý muž z Přerovska. V Olomouci se zbraní v ruce přepadával obsluhu nonstop provozů. Především herny a benzinové pumpy.

„Dopadli jsme jej v bytě nedaleko Šternberka. Neměl u sebe nic, než své oblečení,“ oznámil šéf olomoucké kriminálky Jiří Musil.

Policie se zprvu domnívala, že jde o více pachatelů. Lupič pokaždé své oblečení i maketu pistole zahodil. Během vyšetřování, které Musil označil za mravenčí práci, policisté nakonec zjistili, že muže už dávno mají ve své databázi za úvěrový podvod a neplacení výživného.

Utratil čtvrt milionu

„Finanční tíseň byla patrně jeho hlavním motivem,“ uvedl Musil. Vrchní komisař Jiří Kubák doplnil, že jde o muže, který svým obětem vykal. „Během přepadení je uklidňoval nebo se dokonce omlouval,“ řekl Kubák.

Pětatřicetiletý nezaměstnaný muž bez vyššího vzdělání je nyní ve vazbě a může počítat s trestem v rozmezí dvou až deseti let. Dva měsíce loupení mu vynesly 270 tisíc korun. „Kupodivu je nevěnoval svým dětem na dlužných alimentech. Přestože tvrdí, že peníze rozdal nebo rozpůjčoval, myslíme si, že je prohrál v automatech,“ uvedl Kubák.

Byl nezvykle zdvořilý

Při zátahu na lupiče prošli policisté pětaosmdesát heren, některé opakovaně. „Bylo to více než tisíc sto hodin práce,“ konstatoval vedoucí uniformované policie Petr Tománek. Razie nezůstala bez odezvy. Lupič se soustředil na benzinky, kde byl zranitelnější. Poslední, kterou dělal, je na příjezdu do města u Ferony. S maketou pistole tam vešel 2. února kolem sedmé večer.

Svou loupežnou karieru zahájil muž v baru v Mlýnské ulici dva dny po Mikuláši. Když obral barmanku o peníze, poděkoval, rozloučil se a popřál pěkný večer. „Při odchodu řekl barmance, ať volá policii až za dvě minuty,“ popsala mluvčí Marta Vlachová. Nejvíce peněz, částku přesahující sto tisíc korun, si odnesl z baru Wimbledon na třídě Svobody.

Z loupeží, které se v Olomouci za poslední dva měsíce odehrály, policisté již dříve chytili muže, co přepadl hernu U Naftaře na Masarykově ulici a objasněna jsou i dvě okradení důchodců. K přepadení pošty u hlavního nádraží a GE Money Bank na Horním náměstí se policisté zatím nechtěli vyjádřit s ohledem na další vyšetřování.