Potápějící se Zyngu má zachránit herní expert Microsoftu

Šéf herního oddělení Microsoftu Don Mattrick odchází do Zyngy

Šéf herního oddělení Microsoftu Don Mattrick odchází do Zyngy Zdroj: Microsoft

Zakladatel herní firmy Zynga Mark Pincus odchází z vedení svého podniku. Na místě šéfa společnosti, který se prosadila především díky sociální síti Facebook, jej nahradí dosavadní šéf oddělení videoher v Microsoftu Don Mattrick.

„V herním podnikání je Don unikátem,“ prohlásil Pincus. „Dokáže zvládnout více domén – hardware, software a sítě.“

Vstup Zyngy na burzu v prosinci 2011 provázela velká očekávání. Firma ale nezachytila rychlý nástup popularity mobilních zařízení a její akcie se od té doby propadly o 70 procent. Zatímco jako novinka se obchodovaly téměř za 15 dolarů za akcii, od července loňského roku nikdy nevystoupaly nad pět dolarů. Firmu také opustilo několik klíčových zaměstnanců, což krizi jen prohloubilo.

Nyní akcie vylétly vzhůru. Po pondělních spekulacích se vyhouply o 10,4 procenta, v růstu o dalších 5,9 procenta na 3,25 dolaru pokračovaly i během obchodování po uzavření newyorské burzy.

Zynga byla na vrcholu v roce 2009, kdy její hru Farmville hrály miliony uživatelů na sociální síti Facebook. Hra byla sice zadarmo, její příznivci ale mohli směňovat skutečné peníze za virtuální platidlo, díky kterému si mohli do hry pořídit další krávy či novou stodolu. Tento úspěch ale Zynga u dalších her nedokázala zopakovat. Za první čtvrtletí letošního roku přišla o 18 procent tržeb. Firma následně oznámila restrukturalizaci a propouštění 18 procent zaměstnanců, tady asi 520 lidí.

Zynga FarmVilleZynga FarmVille | zyngaFarmville, nejpopulárnější hra od Zyngy

Navzdory tomu, že Pincus opouští ředitelské křeslo, si ve společnosti stále zachovává rozhodující postavení. Zakladatel stále drží 61 procent hlasovacích práv. Podle informací deníku Wall Street Journal zatím není jasné, jak by se řešily případné názorové rozpory mezi Mattrickem a Pincusem.

Zdroje deníku uvádějí, že Pincus manažera Microsoftu do své firmy lákal řadu měsíců. Mattrick dokonce dostal pozvánku na oznámení čtvrtletních výsledku Zyngy, proběhlo i několik neformálních setkání.

Zatímco Zynga se může radovat, odchod Mattricka přichází pro Microsoft v nejméně vhodnou dobu. Softwarový gigant se chystá na uvedení herní konzole Xbox One, prvního nového zařízení pro videohry za osm let. Microsoft zatím neoznámil, kdo Mattricka nahradí.

Akcie Zyngy od vstupu na burzuAkcie Zyngy od vstupu na burzuAkcie Zyngy od vstupu na burzu | Yahoo Finance