Potvrzeno. Rekordně vysoká pokuta pro Intel platí

Intel (ilustrační foto)

Intel (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Evropský soud dnes potvrdil pokutu 1,06 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun), kterou od Evropské komise před pěti lety dostal americký čipový gigant Intel za údajné omezování konkurence. Tato pokuta je dosud největší, jakou kdy komise uložila jedinému podniku.

„Tribunál potvrzuje pokutu 1,06 miliardy eur uloženou Intelu za zneužití svého dominantního postavení na trhu“ s čipy nesoucí označení x86 CPU, uvedli dnes podle agentury Reuters soudci lucemburského Tribunálu, který je coby součást Soudního dvora EU druhým nejvyšším soudem v Evropské unii.

Evropská komise ve svém rozhodnutí z roku 2009 uvedla, že Intel se pokusil nezákonně vytlačit rivala AMD, když výrobcům počítačů Dell, Hewlett-Packard, NEC a Lenovo poskytoval slevy na nákup počítačových čipů Intelu. Intel se v témže roce odvolal k lucemburskému soudu. Uvedl tehdy, že komise některá fakta špatně interpretovala a jiná ignorovala.

Intel: Rozhodnutí je mylné, odvoláme se

„Intel má vůči tomuto rozhodnutí zásadní výhrady. Věříme, že toto rozhodnutí je mylné a nezohledňuje skutečnost vysoce konkurenčního prostředí. Naše odvětví je charakteristické neustálými inovacemi a navyšováním výkonu, zatímco cena konečných produktů neustále klesá. Nedošlo k žádnému poškozování spotřebitelů. Intel se proti tomuto rozhodnutí odvolá,“ uvedl Paul Otellini, prezident a generální ředitel společnosti Intel.

Jak Otellini dodal, na konkurenčním trh, kde působí jen dva hlavní dodavatelé, je přirozeným výsledkem, že obchodní úspěch jedné firmy je neúspěchem pro tu druhou. Intel podle něj nikdy neprodává pod cenou. „Neustále ale investujeme do invoací, výrobních kapacit a vývoje nejnovějších technologií. To nám umožňuje poskytnout slevy na naše produkty tak, aby mohly konkurovat ve vysoce konkurenčním prostředí,“ dodal Otellini.