Povinnou certifikaci odhadců si vyžádal sám trh

Zatímco mezi realitními makléři se již léta mluví o povinné certifikaci této profese, která zatím závisí na vůli jednotlivých realitních kanceláří, u jiných profesí problém s certifikací vyřešil sám trh.

To se týká například profese odhadců cen nemovitostí. „Banky a spořitelny nespolupracují s jinými než certifikovanými odhadci,“ říká vedoucí katedry podnikání a oceňování Bankovního institutu vysoké školy ing. Petr Ort, Ph. D.

Lze ocenit jakoukoli nemovitost, nebo jsou nějaké výjimky?

Dá se ocenit prakticky všechno. Při oceňování nemovitostí se třeba oceňují i budovy, které ještě vůbec neexistují. To je velmi časté například při zajišťování hypoték, kdy žadatel postaví základovou desku a dojdou mu peníze. Jde do banky, chce úvěr na dostavbu a banka tam pošle odhadce, který nic nevidí. Musí tedy prostřednictvím různých pomůcek vykalkulovat, jaká bude asi cena postaveného objektu, a na základě toho se banka rozhodne, jak vysoký úvěr poskytne. Lze ocenit i takové majetky, které samy o sobě nemají jednoduše kvalifikovatelnou hodnotu, ale jejich hodnota spočívá v tom, že zvyšují hodnotu jiných nemovitostí. To je třeba případ parku v bytové zástavbě, který zvyšuje cenu bytů u parku. Některé majetky mohou mít i nulovou hodnotu, některé pozemky mohou mít dokonce zápornou hodnotu – to jsou kupříkladu kontaminované pozemky, kde majitel pozemků musí provést dekontaminaci.

Kdo u nás může oceňovat nemovitosti?

[file:7021:small:right]

Na českém trhu jsou prakticky dvě profese – jednak to jsou znalci, jednak odhadci. Znalci jsou jmenováni ministrem spravedlnosti, musí splňovat obecné podmínky včetně čistého trestního rejstříku a musí prokázat vysokou odbornou způsobilost. Pokud toto všechno splní, poradní sbor soudů je navrhne na jmenování znalcem. Znalci pracují většinou pro potřeby soudů či finančních úřadů nebo dalších státních úřadů. Zpracovávají znalecké posudky opatřené pečetí. Pak zde existuje profese odhadce. Do konce loňského roku to byla živnost koncesovaná, stát si vyhrazoval právo koncesi neudělit. Nyní je to živnost vázaná na příslušné odborné vzdělání. Pokud zájemce splní všechny předpoklady, dostane živnostenský list na oceňování věcí nemovitých. Většina jich pak pracuje pro potřeby bank a spořitelen. Mohou pracovat i pro developery a investory, nemohou pracovat pro soudy či finanční úřady. Vedle toho ještě existuje takzvaný certifikovaný odhadce. Tímto certifikátem odhadce prokazuje svou vysokou kvalifikaci a schopnost provádět i ta nejsložitější zadání v oblasti oceňování majetku. Banky a spořitelny nyní požadují, aby odhadci měli certifikát.

Jak lze získat certifikát?

Certifikát lze získat tak, že žadatel musí mít pět let praxe v oceňování nemovitostí nebo v příbuzném oboru, jako je například realitní činnost. Dá se říci, že nejlepší odhadci jsou z řad realitních makléřů. Pět let praxe je první podmínkou, pak musí předložit tři vzorová ocenění a analýzu lokálního trhu, na kterém působí. Analýzu a ocenění dostane někdy z řad odborných posuzovatelů, vypracuje posudek, žadatel je pozván ke zkoušce. Pokud zkoušku složí, dostane certifikát. Podmínky certifikátu určuje státní orgán, konkrétně Český institut pro akreditaci. Certifikát se uděluje poprvé na tři roky, pak je recertifikace a tak se to opakuje pravidelně po pěti letech. Recertifikace už není zkouška, tam jen certifikovaný odhadce dokládá, že pracuje dále v tomto oboru.