Povolení dostavby D8 se zase odkládá, úředníci nedodali podklady

Stavební povolení na dokončení dálnice D8 nebude vydáno ani do konce října. Termín se odkládá už od léta a nyní se stále čeká na jednu sadu chybějících dokumentů, kterou měl vydat ústecký magistrát. I když ji během dneška poslal, k vydání povolení budou kvůli všem lhůtám potřeba ještě minimálně tři týdny. V říjnu to vydat už nestihneme, řekl vedoucí lovosického stavebního úřadu Petr Soldon.

Termín dostavby dálnice se stále odkládá a pokud chce stát čerpat evropské dotace, čas na vyřešení očekávaného odvolání se mu stále zmenšuje. Pokud by bylo povolení vydáno v listopadu, po odečtení všech lhůt zbývá na vyřešen problémů už jen šest měsíců. Stát chce mít o evropských dotacích na dálnici jasno do poloviny roku 2012. Kompletní povolení na chybějících 4,7 kilometru se řeší už od jara a mělo být vydáno v srpnu, od té doby se ale termín stále posouvá.

„Ještě nemáme pořád doplněné některé podklady a po dohodě s investorem raději čekáme na to, aby byla dokumentace úplná, než aby to potom někdo zrušil,“ řekl Soldon. Posledního opozdilce lovosičtí úředníci jmenovat nechtějí. Z dřívějších vyjádření vyplývalo, že se čekalo na doplnění dokumentace o dopadu na životní prostředí, která měl vydat teplický a ústecký magistrát. „Z teplické strany by už mělo být všechno v pořádku. Úředníci jsou instruováni, aby se snažili nezavdat příčinu dalším odvoláním, jak to je jen možné,“ řekl primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Ústecký magistrát prý rozhodnutí vydal. Trvalo mu to 24 dnů, prý kvůli obavám z případné chyby. „Zodpovědný pracovník musel provést zvlášť pečlivou kontrolu všech podkladů nezbytných pro vydání souhlasu,“ řekl mluvčí magistrátu Alexandr Kuchař. Dostavbu dálnice za zhruba 12 miliard korun poslední dobou komplikují nejvíc právě administrativní průtahy, navíc násobené soudními spory mezi státem a ekologickými organizacemi. Těch se stále vede okolo 15. Hlavní balík stavebních povolení, o nichž nyní stavební úřad znovu rozhoduje, zahrnuje kompletní šestikilometrový úsek od křižovatky Řehlovice k tunelu Radejčín. Soudní spory komplikují i otevření tříkilometrového úseku z Lovosic k Bílince; hotový měl být už koncem letošního roku, v polovině září už ale ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) hovořil se starosty o roce 2012. Proti stavebnímu povolení na tento úsek se ekologové odvolali na krajský úřad, ten ale v úterý odvolání zamítl.