Pozor na mrakodrapy. Jejich výstavba prý věští nástup krize

Tak má v roce 2015
vypadat pohled na Manhattan,
kde na místě zničených věží WTC
vyrůstají nové mrakodrapy

Tak má v roce 2015 vypadat pohled na Manhattan, kde na místě zničených věží WTC vyrůstají nové mrakodrapy Zdroj: profimedia

Originální hypotézu - souvislost mezi výstavbou mrakodrapů a nástupem hospodářské krize – zkoumají na základě historických dat analytici banky Barclays Capital. Ve zprávě Skyscraper Index rozvádějí postřeh, že v posledních 140 letech se dokončení nejvyšších staveb časově krylo s obdobím hospodářských problémů. Podle tohoto klíče by si investoři měli dělat největší starosti o vývoj ekonomiky v Číně nebo v Indii.

Hlubokou hospodářskou depresi ve Spojených státech na přelomu 20. a 30. let, finanční krizi v Asii ve druhé polovině 90. let nebo globální úvěrovou krizi z posledních roků – všechna tato ekonomicky krušná období podle analytiků Barclays provázejí dokončování prací na velkolepých mrakodrapech.

Jako příklad uvádějí newyorský Empire State Building, který byl otevřen v roce 1931. Vůbec první mrakodrap patřící pojišťovně Equitable Life vyrostl v New Yorku v první polovině 70. let 19. století v období pětileté recese. Věže Petronas Towers v malajském Kuala Lumpuru se otevřely v roce 1998, tedy v době, kdy Asii zasáhla ekonomická krize. Nejvyšší budova světa, dubajský mrakodrap Burdž Chalífa, byl dokončen krátce před tím, než se tento emirát ocitl na pokraji bankrotu.

Skyscraper IndexSkyscraper Index | mises.com

Podle analýzy Barclays můžou ale vysoké investice do budování mrakodrapů věštit přicházející problémy. „Pokud se potvrdí trend z minulosti, současný stavební boom v Číně a Indii může pouze odrážet špatné umístění kapitálu, které může v příštích letech vést ke korekci,“ tvrdí podle agentury Bloomberg analytici z Barclays Capital.

Nejvyšší mrakodrap světa - Burdž Dubaj - měří 828 metrůNejvyšší mrakodrap světa - Burdž Dubaj - měří 828 metrů | CTKAktuálně nejvyšší mrakodrap světa - Burdž Chalífa - měří 828 metrů.

V Číně je v současnosti rozestavěná zhruba polovina mrakodrapů na světě. Počet výškových staveb se v této nejlidnatější zemi světa má do roku 2017 zvýšit ze současných 75 na 141. V Indii, zemi s druhým největším počtem obyvatel na světě, investoři plánují během příštích pěti let vybudovat 14 nových mrakodrapů vyšších než 240 metrů. V současnosti jsou tam pouze dvě takové budovy.

Indická ekonomika v loňském třetím čtvrtletí zpomalila růst pod sedm procent, nejníže za více než dva roky. V Číně se ceny obytných domů v prosinci propadly čtvrtý měsíc v řadě.