PPF požádá Cetin o úvěr 32 miliard, nabídne také další odkup akcií O2

O2

O2 Zdroj: E15 Euro

Investiční skupina PPF požádá společnost Cetin, která zítra vznikne odštěpením od O2, o úvěr ve výši 32,2 miliardy korun. Použije ho ke splacení půjčky od syndikátu bank použité při koupi akcií O2 Czech Republic od skupiny Telefónica. O2 o úvěr investiční skupina žádat nebude.

O takzvanou finanční asistenci PPF původně žádala O2, ale kvůli rozhodnutí o odštěpení provozovatele sítí a datových center Cetin celý proces zastavila. PPF Petra Kellnera koupila na začátku minulého roku 66 procent v O2 od španělské Telefóniky za 63,6 miliardy korun. Nyní má kolem 85 procent.

Výkup akcií

PPF také oznámila, že v době, kdy Cetin podle zákona zahájí výkup vlastních akcií od akcionářů, kteří na valné hromadě O2 hlasovali proti rozdělení společnosti, vyhlásí svůj vlastní výkup akcií Cetinu. Tento dobrovolný veřejný návrh smlouvy na koupi akcií Cetinu bude ale platný vůči všem akcionářům, tedy i vůči těm, kteří nehlasovali na valné hromadě proti rozdělení společnosti.

Stejnou nabídku, tedy dobrovolný návrh na koupi akcií od všech akcionářů současně, vyhlásí skupina PPF i na koupi akcií společnosti O2. Všichni akcionáři obou rozdělených společností tak dostanou možnost odprodeje svých akcií.

Vývoj akcií O2 za posledních pět let:Graf 31. 5. 2015.Graf 31. 5. 2015. | vagaday@mf.cz

Cena, za kterou bude skupina PPF akcie obou společností vykupovat, bude stanovena až v okamžiku učinění obou veřejných návrhů na koupi akcií.

PPF podle sdělení také nebude usilovat o stažení akcií O2 z burzy, a naopak hodlá všestranně podporovat jejich veřejnou obchodovatelnost.