PR agentura přepisuje Wikipedii, nadace připravuje žalobu

Plastické logo Wikipedie

Plastické logo Wikipedie Zdroj: CC BY-SA 2.0: Kristina Alexanderson

Nadace stojící za Wikipedií se chystá na střet s PR agenturou, která na web internetové encyklopedie vkládá skryté reklamní texty. Firma, která své „kreativní podnikání“ odmítá zastavit, bude zřejmě čelit žalobě.

Wikipedii se nedaří zastavit agenturu Wiki-PR, která firmám nabízí skrytou reklamu na stránkách největší internetové encyklopedie. Za jeden příspěvek agentura inkasuje pět set až tisíc dolarů, své sliby plní pomocí armády uživatelských účtů, které Wikipedia nestíhá blokovat.

Reklamní texty agentura vkládá do článků, které v případě Wikipedie vytváří komunita uživatelů. Články proto může kdokoli editovat, jejich úprava za účelem zisku je ale zakázaná.

Při nedávné kontrole správci Wikipedie odhalili na 300 účtů, které ovládala agentura, a ty smazala. Přes intenzivnější dohled se ale nedaří aktivity Wiki-PR zastavit. Agentura nereagovala ani na přímé výzvy provozovatele encyklopedie, aby své aktivity zastavila.

Wikimedia proto zvýšila tlak a hrozí firmě žalobou. „Wikimedia Foundation je připravena podniknou jakékoli nezbytné právní kroky k ochraně svých práv,“ uvedl právní zástupce nadace Patrick Gunn v dopise adresovaném Wiki-PR, který se objevil na oficiálním blogu správců Wikipedie.

Gunn tvrdí, že kvůli aktivitě Wiki-PR rostou nadaci náklady na opravování článků. „Mrhá se tak cenným časem našich dobrovolníků,“ uvedl. Aktivity PR agentury navíc mohou poškodit pověst encyklopedie u jejích uživatelů. Wikimedia Foundation by za to po agentuře mohla požadovat finanční odškodnění.

Právník také agenturu vyzval, aby ze svého webu odstranila loga Wikipedia, na která se vztahuje ochranná známka. Podle Gunna tak Wiki-PR vytváří falešný dojem oficiálního spojení agentury s encyklopedií.