Pracovník ostrahy dostal pěstí

Několikrát týdně řeší strážníci městské policie drobné krádeže v supermarketech. Někteří zloději se při chycení omluví, jiné to dopálí.

Rány pěstí do obličeje místo omluv a vysvětlování. Taková byla reakce mladíka, kterého chytil pracovník ostrahy jednoho z píseckých supermarketů ve chvíli, kdy se snažil pronést zboží za několik stovek přes kasu bez zaplacení.

Od ostrahy marketu mladíka odtrhli až policisté, kteří během pár minut po zavolání dorazili na místo. Zabránili tak dalšímu napadení zaměstnance. Agresivní zloděj se ale cukal
dál. Proto skončil v poutech.

„Muže pak odvezli policisté na obvodní oddělení, kde pokračovalo šetření. Je podezřelý z trestného činu krádeže a výtržnictví,“ potvrdila tisková mluvčí písecké policie Kamila Ingrišová.

Případy drobných krádeží v píseckých supermarketech řeší poměrně často také strážníci městské policie. Někdy vyjíždí do nákupních center i vícekrát za den. Z devadesáti procent se přitom lidé snaží bez zaplacení odnést z obchodu poměrně levné věci.

Problémy v případě chycení ostrahou za to i tak zlodějům zřejmě stojí. Podle velitele písecké městské policie Jana Lišky je jedním z důvodů výše trestu. „Kdyby věděli, že ukradnou něco za stovku a budou kvůli tomu muset třeba týden zametat v parku, asi by si rozmysleli, jestli to stojí za to,“ řekl Liška.

Pokud totiž cena ukradeného zboží není více než pět tisíc korun, nejedná se o trestný čin. Zloděj tak dostane blokovou
pokutu maximálně tisíc korun. V případě, že se ale zadržený dopustil podobného prohřešku v posledních třech letech, jde o trestný čin a na hodnotě ukradené věci nezáleží.

Stejná situace je i ve Strakonicích. Městská policie má podobné případy na denním pořádku. Zloději jdou hlavně po potravinách, alkoholu a kosmetice.

Ani v tomto městě není výjimkou, že lidé jsou po chycení při krádeži agresivní. Strakoniční strážníci se setkali dokonce s případem, kdy si parta zlodějů počkala po zavíračce na pracovníka ochranky, který je v obchodě v ten samý den chytil při krádeži. Toho pak museli doprovázet strážníci domů kvůli bezpečnosti.

Krádeží se dopouští spíše mladší lidé, u starších je ale zase častější to, že kradli už dřív. Někdy se po obchodech potulují celé party zlodějů.

Podle pracovníka stálé služby ve Strakonicích se krádeží dopouští více místních. V Písku je to tak půl na půl.