Praha 1 odsouhlasila podobu novostavby na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí

Vedení Prahy 1 odsouhlasilo podobu domu, který by měl podle záměru investora vyrůst na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Radní také vyslovili souhlas s navrženým komerčním a administrativním využitím novostavby. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové ale rada nevyslovila souhlas s demolicí domu. O té nerozhoduje samospráva, ale státní správa, tedy stavební úřad. Od něj také musí investor na případnou novostavbu získat územní a stavební povolení. Demolici před časem svým rozhodnutím umožnil ministr kultury Jiří Besser. O demoliční výměr zatím investor nepožádal. Jeho záměr vyvolal kritiku u veřejnosti i některých odborníků.

Novostavbou, která by měla na místě současného domu vzniknout, se na začátku září zabývala také komise rady Prahy 1 pro územní rozvoj. Také její členové plán investora podpořili. Shodli se, že „považují investorem vybrané objemové a hmotné řešení za vhodný přístup pro dokomponování nárožního objektu“. Komise ale požaduje, aby jí byl předložen variantní návrh materiálového a barevného řešení fasád. O možnosti zbourání budovy, která sousedí s hotelem Jalta, rozhodl Besser na konci května. Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO. Proti záměru se postavil například exprezident Václav Havel. Plán na zbourání Havel přijal s lítostí a obává se toho, jaká „obluda“ na místě demolice vyroste. Před domem se také konala demonstrace.

Besser se rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla souhlasit s demolicí nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována. Nová budova má být postavena v příštích letech. Podle projektu, který byl zveřejněn v databázi projektů pro posuzování vlivu stavby na životní prostředí, má mít plánovaná novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží. Investorem je firma Václavské náměstí 19 a.s., za kterou stojí firma Flow East.