Praha 10 schválila záměr prodeje prvních viladomů

Zastupitelé Prahy 10 schválili záměr prodat prvních 20 takzvaných viladomů, tedy domů se šesti a méně byty. Zároveň schválili podmínky, za kterých budou domy prodány. Proti nim přímo na zastupitelstvu protestovali nájemníci, kterých se záměr týká. Obávají se, že v elektronické aukci nebudou moci konkurovat nabídkám developerů a že nebudou mít dostatek času na získání peněz. Radnice poté některé podmínky zmírnila. Nájemníci se chtějí proti rozhodnutí bránit žalobou.

Odprodej viladomů, které se nacházejí v lukrativních částech Prahy například na pomezí Vinohrad a Vršovic nebo ve Strašnicích, vedení městské části odsouhlasilo již v červnu letošního roku. Radnice tak chce získat 460 milionů korun, které investuje do opravy malešického penzionu, kde mají vzniknout malometrážní byty. Prodej se týká 31 domů, tedy asi 150 bytů. Nájemníkem jednoho z nich je i člen rady Antonín Weinert (ČSSD), který se konečného hlasování neúčastnil.

Se záměrem radnice dlouhodobě nesouhlasí nájemníci z viladomů. Někteří z nich v domech bydlí desítky let nebo i několik generací a nemovitosti prý za vlastní peníze zhodnocovali. Na koupi proto podle svého názoru mají „morální právo“. Po politicích chtěli, aby jim byty odprodali za 80 procent odhadní ceny. Zastupitelstvo takovou možnost odmítlo. Podle starosty Milana Richtera (ODS) nájemníci dostali možnost na výměnu za volné byty, které by si poté mohli koupit za privatizační ceny. Tuto možnost podle něj využila asi polovina rodin. Nájemníci, kteří v domech chtějí zůstat, kritizovali navrhované podmínky aukce. Nelíbilo se jim, že s odprodejem museli souhlasit všichni nájemníci. Kritizovali také třicetidenní lhůtu na dorovnání nejvyšší nabídky z aukce, považovali ji za krátkou. Dále nesouhlasili s tím, že by museli před aukcí dokládat dostatek peněz. „Na zatím neznámou aukční cenu nám však žádný bankovní ústav hypotéku či úvěr neposkytne,“ poznamenala jedna z nájemnic Vladimíra Zahradníková.