Praha 12 si nechá posoudit, zda vybudovat novou radnici

Městská část Praha 12 si nechá zpracovat studii, která má posoudit, jaká by byla nejvhodnější varianta pro umístění radnice. Výsledky chce mít na konci prázdnin. Informoval o tom místostarosta Prahy 12 Marek Rejman (Změna pro Prahu 12). Úřad nyní sídlí na sedmi místech a radnice chce úředníky sestěhovat. Minulé vedení chtělo na radnici přestavět bývalý obchodní dům Prior, podle současného vedení byl ale tento záměr předimenzovaný.

Původní projekt na přestavbu Prioru je podle Rejmana šest let starý a neodpovídá fungování moderního úřadu. Vedení radnice prý také neví, kolik by jeho přestavba v současných podmínkách stála. „Studie by měla říct, jak by se musel změnit projekt na přestavbu Prioru a kolik by stála nová budova radnice na zelené louce,“ řekl Rejman.

Minulé vedení v bývalém Prioru opravilo přízemní obchodní pasáž, což už podle Rejmana stálo asi 90 milionů korun. Kromě pasáže je ale podle Rejmana budova ve špatném technickém stavu. V nadzemních patrech je v současnosti vietnamská tržnice. Náklady na celkovou přestavbu se už dříve odhadovaly na 340 až 390 milionů korun. Podle místostarosty by Prior mohl být dále využíván ke komerčním účelům, což by přinášelo zisk do pokladny městské části.

Jednou z lokalit, kde by případně mohla vyrůst nová budova radnice, je místo, kterému místní říkají U Dubu. Radnice ale na jaře uvedla, že by chtěla mít k dispozici i jiné varianty. Novou radnici plánují také některé další městské části. Například Praha 8 chce zhruba za 1,1 miliardy korun postavit na Palmovce radnici, jejíž součástí by bylo i obchodní centrum. Nové sídlo hledá i Praha 7, která v současnosti sídlí v pronajatých prostorách. Praha 4 se rozhodla využít nabídku na pronájem prostor v poliklinice Budějovická. Na nájemném za 35 let zaplatí 1,8 miliardy korun.