Praha 2 schválila privatizaci poloviny obecních domů

Praha 2 schválila začátek privatizace obecních bytů. Prodat chce byty z asi poloviny domů, tedy 126, a to za takzvané ceny obvyklé, které určí znalci. Z ceny mohou nájemníci získat za dodržení určitých podmínek až 35procentní slevu. Podmínky odmítla opoziční strana Občané za spokojené bydlení (OSB). Vadí jim cena i to, že si byty nemohou koupit zastupitelé. Za stranu totiž kandidovali především nájemníci, kteří chtěli privatizaci prosadit. Na zasedání přišly desítky nájemníků. Se schválenými podmínkami dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas.

Cenu, za kterou budou moci nájemníci byt koupit, stanoví soudní znalci podle „ceny v místě a čase obvyklé“. Z ní mohou získat několik slev. Pokud koupí celý dům družstvo, může dostat slevu deset procent. V případě prodeje po jednotlivých bytech získají pětiprocentní slevu, když celou částku zaplatí do 90 dnů. Pokud se kupující nájemníci zavážou, že s bytem nebudou sedm let nakládat, zaplatí o 20 procent méně, pokud ho neprodají deset let, bude je byt stát o 30 procent méně.

Podle starosty Jiřího Palusky (ODS) jsou výsledná pravidla prodeje kompromisem všech politických stran ze zastupitelstva. Proti způsobu prodeje se ale ostře postavila část opozice. Kritizovala zejména podmínku, která vylučuje z možnosti odkoupení bytů zastupitele městské části. Paluska tuto klauzuli obhajoval morálními důvody, aby zastupitelé nerozhodovali sami o svém majetku. Zastupitel Daniel Kůta (OSB) to označil za „zbabělou snahu pomstít se lůze z ulice“. Opoziční zastupitelé za OSB se totiž z velké části formovali z nájemníků, kteří chtěli vstupem do politiky prosadit privatizaci bytů. Nájemníky v obecních bytech jsou také někteří zastupitelé za TOP 09.

OSB a přítomným nájemníkům se také nelíbí cena. Podle Kůty bude většina bytů před slevou stát 50 až 60 tisíc korun za metr čtvereční. Palusku OSB zkritizovalo, že na jaře sliboval ceny kolem 20 tisíc za metr čtvereční. Podle zástupců TOP 09 nelze cenu předjímat, protože ji budou stanovovat až soudní znalci. Paluska odmítl, že by cena byla tak vysoká. „Ta výsledná cena není opravdu tak dramatická, jak se o ní mluvilo,“ zdůraznil. Podle něj se znalecké posudky z minulosti pohybovaly kolem 42 tisíc korun za metr čtvereční. Privatizace se loni stala v Praze 2 velkým předvolebním tématem. Za privatizaci se konalo i několik demonstrací. Praha 2 během privatizace dosud prodala asi polovinu bytových domů. Městská část nyní spravuje téměř 4400 bytů.