Praha 7 usiluje o výstavbu tunelu pod bubenským nádražím

Praha 7 chce zahloubit automobilové propojení mezi mostem Barikádníků a Hlávkovým mostem. Nová silnice by pak vedla pod okrajem nádraží Praha - Bubny. Plán je součástí programového prohlášení, které v těchto dnech radnice představila. Kromě toho chce Praha 7 také rozhodnout o novém sídlu radnice, dokončit výstavbu domova pro seniory v Tusarově ulici a zasadit se chce rovněž o obnovu ostrova Štvanice.

Řidiči v současnosti při průjezdu Holešovicemi využívají především Argentinskou a Bubenskou ulici. Sedmá městská část se obává, že po zprovoznění tunelového komplexu Blanka, který má vyústit v Troji, se budou řidiči do centra vracet přes Holešovice. Podle starosty Marka Ječménka (ODS) navíc bude doprava z tunelu přivedena do míst v oblasti ulice V Holešovičkách, kde už je nyní provoz na hranici své kapacity. „Jako jediné logické řešení se nám proto jeví zakopaná varianta přes Bubny,“ řekl Ječmének. Praha 7 už tento svůj požadavek dala do připravovaného územního plánu. Jeho schválení ale zřejmě bude ještě trvat. Letos by mohl být schválen koncept územního plánu, poté se teprve vypracuje definitivní varianta. Kromě toho chce radnice co nejdříve vybrat nové sídlo, do kterého by se mohla přestěhovat. V současnosti totiž sídlí v pronajaté budově, smlouva jí končí v roce 2015. Radnice vybírá z pěti nabídek.

V příštím roce chce Praha 7 dokončit dům pro seniory, který začala loni stavět v Tusarově ulici. V domě bude asi sedm desítek bytů.
Praha 7 se chce v tomto volebním období zasadit také o obnovu ostrova Štvanice. Městská část podle Ječménka chce, aby ostrov byl propojen s Holešovicemi lávkou tak, aby se mohl stát místem rekreace pro obyvatele sedmého obvodu. Radnice chce, aby na ostrově zůstaly zachovány tenisové kurty i možnost bruslit. Zimní stadion je ale v havarijním stavu. Podle mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše stavební úřad nyní vyzval vlastníka, kterým je hlavní město, aby řekl, co chce se stadionem dál dělat.