Praha hlavně plave, sportuje víc než zbytek Česka

plavání, ilustrační foto

plavání, ilustrační foto Zdroj: plavani-sipka.cz

Momentální smogová situace sice sportu nepřeje, ale to nic nemění na tom, že podle průzkumu agentury Millward Brown je mezi Pražany asi o šest procent více aktivních sportovců, než ve zbytku republiky. Sportuje přibližně 27 procent obyvatel Prahy. Průzkum ukázal, že nejvíce mají v oblibě plavání.

Pro téměř čtvrtinu obyvatel Prahy je sport dokonce největším koníčkem. Nejoblíbenější je v Praze plavání, následuje fotbal.

„Zájem se podobně zvyšuje také u dalších aktivit, které jsou závislé na velikosti jednotlivých sídel a jejich vybavenosti, například u koncertů či divadelních představení. Jakmile však srovnáváme sledování sportu, tedy pasivní činnost, není mezi Pražany a dalšími obyvateli Česka rozdíl,“ uvedl člen pražského zastupitelstva a předseda magistrátního výboru pro volný čas, sport, cyklostezky a výstavnictví Petr Bříza. Pravidelně plavat chodila v posledním roce celá třetina dotázaných sportovců, 29 procent respondentů aspoň jednou či dvakrát za měsíc hrálo fotbal a čtvrtina navštěvovala fitness centra a posilovny. Běhání skončilo v oblíbenosti až na čtvrtém místě.

Přibližně 81 procent lidí využívá veřejná sportoviště, kam chodí nejčastěji s přáteli. Ti také bývají nejčastějším zdrojem informací o tom, kde a jak se dá sportovat. Internet je až druhým kanálem, na němž se Pražané pídí po možnostech aktivního sportu.

V pasivním sportu vede v Praze jednoznačně sledování hokeje. Hokejové zápasy si většinou nenechají ujít skoro dvě třetiny Pražanů. Na fotbal už se dívá jen polovina obyvatel města.

Agentura Millward Brown prováděla výzkum na přelomu září a října mezi 350 obyvateli metropole ve věku 15 až 65 let. Jeho výsledky by měly pomoci k rozvoji a zviditelnění projektu Praha sportovní, který podle průzkumu naprostá většina Pražanů nezná. Proto nyní vzniká nová rozšířená podoba webu projektu www.prahasportovni.cz, která odstartuje na přelomu listopadu a prosince. Na konci prosince se bude rovněž konat Týden sportu zdarma, letos představený v novém vizuálním stylu.