„Praha potřebuje pořádný bobofičák“

Ví, jak vyřešit spor o Slovanskou epopej. Ví, jak mladým zajistit hromadnou dopravu zdarma. Dostane ale Jana Bobošíková šanci?

Ve volbách do evropského i českého parlamentu zůstala Suverenita Jany Bobošíkové těsně před parlamentními branami. Nevzdává se. V podzimních volbách se šéfka strany chce stát senátorkou i zastupitelkou hlavního města.

Pokud by vaše strana výrazně uspěla, mohla byste se stát první pražskou primátorkou. V čem by městu ženský prvek prospěl?

Dost se bráním dělení na mužské a ženské prvky. Ale ženy bývají důslednější. A právě tato vlastnost by mohla třeba v plnění předvolebních slibů hrát pozitivní roli.

Co by byla první věc, kterou byste ve funkci udělala?

No bobofičák, přece!

Co si pod tím mají čtenáři představit?

Pořádný průvan, ale rozhodně ne bezhlavý. Důkladné prověření a následné odstranění všeho, co je zatuchlé, nefunkční nebo i zkorumpované. Nechci říkat, že znám konkrétní případy korupce, nemám pro ně důkazy. Ale jsem přesvědčená, že na magistrátu korupční prostředí existuje.

Buďme konkrétní. Co prověříte?

Podíváme se na hospodaření dopravního podniku. Nahlížela jsem do jeho výroční zprávy a našla jsem tam velice zajímavé náklady na provoz. Nechci šetřit na řidičích, ale na úřednících. Po zeštíhlení firmy bychom mohli třeba zajistit dopravu zdarma už lidem od pětašedesáti let či mladým do osmnácti let.

Co dál?

Chci také prověřit společnost Pražské služby, které se zabývají svozem odpadů. Jsem úplně šokovaná tím, že každý pátek do naší ulice vjíždějí tři různé odpadové služby s obrovskými auty. Zatěžuje se tím životní prostředí a ničí silnice.

Pišme ale reálnější scénář. Úspěchem by pro vás bylo spíš několik zastupitelů. Co se s nimi dá provést?

Záleží na nich, jak budou aktivní. Jak umějí být razantní, jak dokáží přesvědčit ostatní. Při velké vytrvalosti může i jeden člověk s problémem pohnout. Třeba Václav Klaus docílil přepsání Lisabonské smlouvy.

Navrhujete neobvyklé řešení sporu o Muchovu Slovanskou epopej. Chcete, aby hlavní město koupilo zámek v Moravském Krumlově. Co z toho bude mít?

Praha je přece hlavním městem všech, Moravského Krumlova i té nejmenší vesnice. K ostatním se musí chovat partnersky, ne macešsky. Navíc splní přání Alfonse Muchy, aby jeho dílo sídlilo v budově vlastněné hlavním městem. Praze to neuškodí a Moravskému Krumlovu pomůže.

Ale přijde to na dost peněz.

Už před pěti lety mohla Praha zámek koupit od společnosti Incheba za patnáct milionů. A vezměte si, kolik vyhodila peněz třeba za nesmyslné brožury o olympiádě.

Celý název vaší strany je Suverenita – blok Jany Bobošíkové. Neškodí vašim kandidátům, že zůstávají ve vašem stínu?

Necítí to tak, jsou to silné osobnosti. Stranu jedné ženy z nás spíš dělají novináři.

Ale tím názvem takové představě nahráváte.

Chceme, aby si lidé ztotožnili Suverenitu s mým jménem. Ale třeba časem z názvu zmizí.