Praha přijde o jedinou michelinskou restauraci

Andrea Accordi, který stojí za mimořádným úspěchem restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, na podzim odchází

Andrea Accordi, který stojí za mimořádným úspěchem restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, na podzim odchází Zdroj: E15 Eduard Erben

Jediná pražská restaurace, která dokázala získat michelinskou hvězdu, přijde s největší pravděpodobností o šéfkuchaře a tím pádem také o své léty prověřené prestižní ocenění. Andrea Accordi, který stojí za mimořádným úspěchem restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, na podzim odchází. Deníku E15 to potvrdily dva nezávislé zdroje.

Ředitelka PR hotelu Four Seasons Martina Vávrová nejprve nechtěla překvapivou zprávu komentovat, ale později připustila, že hotelovou restauraci skutečně čekají změny. „Od prvního listopadu do konce února bude probíhat remodelace Allegra. Všechny další informace budou k dispozici až v první polovině září,“ uvedla Vávrová. V branži se mluví o vzniku luxusní „pizzerie“, která má nahradit Accordiho podnik.
Allegro je podle hodnocení Michelinu nejlepší restaurací v Praze. První michelinskou hvězdu pro ni získal Accordi v roce 2008.

Byla to vůbec první hvězda pro restauraci střední a východní Evropy. Hvězdu pak znovu obhájil v následujících třech letech. Novou hvězdu, udělovanou vždy v polovině března, však už s Allegrem zřejmě nezíská. Opakovala by se totiž stejná blamáž, jako s restaurací Maze slavného šéfkuchaře Gordona Ramsaye, která krátce sídlila v pražském Hotelu Hilton a dostala michelinskou hvězdu v roce 2009. Jenže v té době už byl Ramsay pryč a restaurace pokračovala s jiným šéfkuchařem a jiným konceptem.

Provozovat michelinskou restauraci v hotelovém řetězci zřejmě není úplně jednoduché a klasické pražské restaurace na hvězdu stále ještě nedosáhly. Už léta se o to pokouší například Karpíškova restaurace La Degustation, michelinské ambice mají ovšem i další podniky, hlavně Sasazu a Le Teroir (letos dostali od Michelina alespoň označení Bib), či hvězdná novinka na pražském gastronomickém nebi Sansho talentovaného anglického šéfkuchaře Paula Daye.

Autor je spolupracovníkem redakce