Právnická legenda o Kindlovi

Název – Největší univerzitní aféra. Prostředí – Právnická fakulta ZČU. Děj – úplatky, lži, plagiáty. Scénář a režie – Milan Kindl.

Vypadá jako dobrotivý Brumbál z pohádek o Harrym Potterovi. Když si ale spočítáte, co všechno se o Milanu Kindlovi dostalo na povrch během posledního měsíce, napadne vás spíš zlý čaroděj Saruman z triologie Pán prstenů.

Chovatel mývalů

Na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni se objevil v roce 1993, v roce 1999 se stal děkanem, pak jím byl ještě jednou, a když je od roku 2005 „pouhým“ proděkanem, není pochyb o tom, že prvním mužem fakulty byl a je Milan Kindl. Fakulty, pro níž se pro její spojení s organizovaným zločinem vžil název justiční mafie. A není se čemu divit, vždyť Kindl ať už jako proděkan, děkan, nebo zástupce ředitele Ústavu státu a práva figuruje v těch největších skandálech spojených s českou justicí po roce 1989. Ty se teď objevují jeden po druhém a noviny se předhánějí, kdo přinese senzačnější odhalení. Autor několika detektivních románů a chovatel medvídka mývala Milan Kindl byl před revolucí obyčejným soudcem Okresního soudu v Chomutově.

V roce 1986 přešel na Ústav státu a práva, kde se posléze potkal se svým osudovým partnerem – Jaroslavem Zachariášem. Spolu pak vytvořili nerozlučný děkansko-ředitelský tandem, jak v Praze, tak později v Plzni. Během několika let se Kindlovi podařilo z Plzně „vyštípat“ Vladimíra Balaše, který fakultu od založení vedl, a v roce 1999 usedá do děkanského křesla. Na fakultě už se v té době skvěle orientuje a hlavně ví, co má ve svém postavení k dispozici. Pod palcem má nejen cestu k jednodušším přijímacím zkouškám na jeden z nejprestižnějších oborů, ale i cestu k akademickým titulům – a to jak k magisterským, tak k doktorandským.

Ti, kterým cestu vyšlápne, jsou mu zavázaní – policejní náměstek Brázda, primátorka Chomutova Řápková, správce konkurzní podstaty Haragonzzo, který bude zřejmě prvním, kdo o svůj titul přijde. A další a další – soudci, státní zástupci, policisté. Kindl společně se Zachariášem získává docenturu na Akadémii policajného sboru v Bratislavě, která podle svých webových stránek slouží „pre príslušníkov Policajného zboru a ďalších bezpečnostných služieb“.

Kapříci připluli

Ve všech případech Kindl svoji vinu snižuje. A obvinění považuje za bláboly. I když jsou důkazy sebejasnější. Například v roce 2001 společně se svým tehdejším koncipientem a dnešním společníkem ve své advokátní kanceláři Ondřejem Davidem připravili o stovky milionů německého investora, který chtěl postavit v Cihelně u Karlových Varů golfové hřiště. Policejní odposlechy z ledna 2004 dokazují napojení na skupinu kolem soudce Berky a člena konkurzní mafie Vladislava Větrovce.

Zajímavé jsou také Kindlovy posudky o prodeji bytů firmy ČEZ, kdy lukrativní zakázku přihrál firmě svého bývalého klienta Jaroslava Drábka. Významnou roli sehrál Ústav státu a práva v kauze bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného. Ten byl obviněn z krácení daní při dovozu obrazů z ciziny. Posudek, pod kterým byl podepsaný Zachariáš, měl Železného zbavovat viny. Soudce Dušan Paška ale posudky označil za tendenční a předem objednané.

Rektor obhájce

Sedmdesátiletý rektor Josef Průša, kterému zbývá rok do konce funkčního období, dění na fakultě dlouho obhajoval. Z klidu ho vyvedla až profesorka Válková, která potom, co byla za kritiku odvolána z funkce vedoucí katedry trestního práva, začala vše řešit v médiích. „Ona je sice guru fakulty, ale jestli chce, ať klidně jde, nemůžu kvůli ní nechat rozvrátit celou univerzitu,“ rozčílil se v létě pro Sedmičku rektor. Po jednom z článků, který Sedmička otiskla, i písemně reagoval. „Akademické prostředí je natolik specifické, že žádný novinový článek nemůže sloužit k jeho úplnému pochopení, zejména když problémy jsou v řešení,“ píše rektor.

Čas rektorovi za pravdu nedal, takovou ostudu univerzita ještě nezažila a jeho stranický nadřízený – Jiří Paroubek – žádá jeho hlavu. Průša zatím odejít nechce, ale Bůhví, jak všechno dopadne. Kindlova větev chce na místo děkana protlačit advokáta Karola Hrádelu. Ten je známý jako obhájce rozhodčího Zejdy obviněného ve fotbalové úplatkářské aféře. Celou republiku tehdy bavil, když vysvětloval, že legendární kapříci jsou skutečně ryby. Čím bude ještě bavit na právech?