Pražská budova Amazon Court získala zlatý certifikát

Společnost CA Immo získala zlatý certifikát DGNB pro budovu Amazon Court. Jedná se o nejvyšší možné hodnocení mezinárodního certifikačního systému Německé rady pro trvale udržitelné budovy a Amazon Court je prvním projektem v České republice, který se tímto oceněním může pyšnit.

[file:11028:small:right]

Při procesu certifikace DGNB byla zkoumána nejen samotná budova, ale také lokalita, a to z mnoha úhlů pohledu. V potaz byla brána jak ekologická, tak také ekonomická, funkční i technická stránka projektu, říká Alois Vyleta, ředitel české kanceláře CA Immo. Amazon Court spolu s budovami Danube House a Nile House tvoří významný administrativní areál River City Prague v pražském Karlíně. S převzetím společnosti Europolis v lednu 2011 se celá River City Prague stala součástí portfolia CA Immo Real Estate Management Czech Republic s. r. o. Amazon Court má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží a svým nájemníkům nabízí 19 800 metrů čtverečních kancelářských prostor a 2200 metrů čtverečních pro obchody a služby.

Využívá energeticky úsporných technologií v kombinaci s využitím přírodních zákonitostí. Typickým příkladem tohoto přístupu je tzv. záplavové větrání, jež zajišťuje „zdravou“ klimatizaci, která umožňuje výměnu vzduchu v kancelářských prostorech několikanásobně častěji než u běžných budov. Z dalších technologických inovací můžeme jmenovat ojedinělý systém střešní konstrukce, který byl v České republice použit vůbec poprvé. Jeho základem je ETFE fólie, z níž jsou vymodelovány „vzduchové polštáře“, které tvoří střechu budovy. Designová stránka budovy Amazon Court je také jedinečná. V atriu zaujme systém různobarevných vnitřních žaluzií, které se samy zatahují podle pohybu slunce či vodní plochy, které spolu s rozmanitou zelení dodávají celému prostoru unikátní atmosféru.