Pražská zima: převažují odchody

Fotbalové kluby z Prahy v zimní přestávce nezahálejí. Nejvíce změn v týmu zatím dělá Sparta. Slavia přišla o Adama Hlouška.

Fotbalová Gambrinus liga má více než dva měsíce pauzu. To ale neznamená, že v klubech zahálejí. Právě naopak. Zatímco hráči počítají naběhané kilometry, trenéři a manažeři si lámou hlavu nad ideálním složením týmu pro jarní část.

Z pětice pražských klubů je zatím nejaktivnější Sparta. Logicky, krátce před Vánoci totiž představila nového sportovního manažera Jaroslava Hřebíka.

Vedoucí klub ligy rozvázal smlouvu se dvěma dlouholetými oporami. Skončil stoper Tomáš Řepka i brankář Jaromír Blažek. Nebylo to žádné překvapení, v podzimní části sezony už prakticky nenastupovali.

Fanoušci smutní, jejich idoly ale dlouho bez práce nejspíš nezůstanou. „Mám nějaké nabídky, chtěl bych zůstat v Česku,“ říkal Řepka, který se ve Spartě rozloučil při silvestrovském derby. V úterý, před uzávěrkou Sedmičky, jednal Řepka o angažmá s mistrovskou Plzní.

Kádr Sparty opustil i záložník Jakub Podaný, který odešel hostovat do Olomouce. Na Letnou naopak z ukrajinského Dněpropetrovsku přišel defenzivní záložník Mario Holek, který podepsal smlouvu na čtyři a půl roku.

Z hostování v Příbrami se vrátili Milan Jurdík a Róbert Valenta. Zájem mají na Letné i o olomouckého středopolaře Tomáše Přikryla a žižkovského brankáře Tomáše Vaclíka.

Hloušek do Německa

Bez velké opory vyrazí do jarních bojů Slavia. Sešívané opustil záložník Adam Hloušek, který byl v pražském klubu na hostování z Jablonce, a podle všeho zamíří do Norimberka. „Můžu potvrdit, že s Adamem jsme ukončili profesionální smlouvu k poslednímu prosinci 2011,“ uvedla slávistická mluvčí Soňa Nouzáková.

Do Edenu naopak zamířil útočník Jiří Böhm ze žižkovské Viktorky. Ve hře je také návrat záložníka Jaroslava Černého, který ukončil angažmá v Turecku. A mluví se i o příchodu Tomáše Mičoly z francouzského Brestu.

Zatím jedinou zimní ztrátu hlásí Dukla. Na Julisce už pravděpodobně nebude působit levonohý záložník Tomáš Berger, který zamíří do mistrovské Plzně na půlroční hostování s opcí na případný přestup. „Po novém roce bychom měli domluvit detaily,“ uvedl plzeňský mluvčí Pavel Pillár. Jinak zůstává kádr nováčka, který po podzimu překvapil devátým místem, pohromadě.

Návrat Hartiga

Téměř žádné odchody pravděpodobně nečekají ani Bohemians 1905. Z hostování ve Slovanu Bratislava se vrátil zkušený útočník Lukáš Hartig. Zájem nejen v Česku je o forvarda klokanů Milana Škodu, ale vše nasvědčuje tomu, že i jaro stráví ve Vršovicích.

Napilno mají v zimě i funkcionáři ve Viktorce. Už v závěru podzimní části skončil na Žižkově trenér Martin Pulpit, kterého nahradil Roman Nádvorník. Hostování skončilo Davidu Kalivodovi, do Slavie přestoupí útočník Jiří Böhm. Brankář Tomáš Vaclík zase mění dres za sparťanský. Ale jména svítí i v kolonce příchodů. Na hostování ze Slavie přišli mladíci Luboš Tusjak a Petr Mareš.

Proslýchá se i o zájmu Žižkova o plzeňského stopera Františka Ševinského. Jeho možný příchod ale podstatně komplikuje dopingová aféra jeho spoluhráče z Plzně Davida Bystroně. Pokud by se prokázalo, že dopoval, a nemohl hrát, Plzeň by zkušeného beka Ševinského těžko pustila.