Pražské radnice získávají z nájmů ročně desítky milionů korun

Pražské městské části získávají ročně z nájemného průměrně desítky milionů korun. Zatímco některé z nich peníze investují zpět do bytového fondu, další využívají finance v rámci celého rozpočtu. Liší se i množství peněz, které do oprav domů radnice vkládají. Vyplývá to z výsledků ankety mezi městskými částmi.

Příjem radnic z nájemních bytů zásadně ovlivnil postoj minulých vedení k privatizaci. Některé dosud spravují několik tisíc bytů, dalším zbyly pouze řádově stovky. Třeba Praha 4 spravuje 2400 bytů, Praha 8 asi 2200, Praha 9 téměř 2900 a Praha 11 více než 3670. Naopak třináctá městská část má již jenom asi 100 bytů, sedmá kolem 740 a Praha 12 asi 630.

Pro některé radnice je příjem z bytů významnou položkou v rozpočtu, často ale musí do opravy bytového fondu investovat další prostředky. Například Praha 4 průměrně na nájemném utrží 90 milionů korun, do opravy domů a bytů ale minulý rok investovala 140 milionů korun, uvedl mluvčí radnice Michal Sochor. Radnici sedmé městské části loni nájemníci zaplatili 39,6 milionu korun, na opravu a údržbu obecních bytů musela vynaložit o 20 milionů více. „Tyto náklady jsou pokryty rovněž z příjmů z nájmů z nebytových prostor,“ poznamenal mluvčí městské části Martin Vokuš.

Naopak třeba Praha 8, u které příjmy z nájmu tvoří asi 17 procent rozpočtu, letos na nájemném získá asi 30 milionů korun, které bude moct použít na jiné účely. Na nájemném jí totiž lidé zaplatí podle místostarosty Michala Šustra 210 milionů korun a do údržby bytů radnice vloží 180 milionů korun. Praha 9 v rozpočtu počítá za nájemné s příjmy 142 milionů korun. „Asi 75 procent z vybraného nájemného se vrací na údržbu a renovaci bytového fondu,“

Téměř nulové příjmy má z bytů Praha 13, městská část jich totiž naprostou většinu v privatizaci prodala. Podobný přístup chce zvolit i žižkovská radnice. Vedení Prahy 3 chce všechny byty rozprodat a získané peníze investovat do výstavby nových bytů nebo je použít na pokrytí schodků rozpočtu v příštích letech.