Pražský Hemingway bar je 24. nejlepší bar na světě

Aleš Půta, Hemingway bar

Aleš Půta, Hemingway bar

Pražský Hemingway bar byl letos podruhé nominován na barmanského Oscara, tedy na shortlist slavné soutěže The World's 50 Best Bars.Tým v čele se známým barmanem Alešem Půtou obsadil nakonec 24. místo. Jde zatím o největší úspěch Čechů na světové barové scéně.

O nominacích a finálním pořadí rozhodovalo 334 profesionálních barmanů, majitelů barů, redaktorů a ambasadorů z 50 zemí, kteří tvoří světovou špičku. 24. místo, které zaznělo během slavnostního předávání cen minulý čtvrtek v londýnském Christ church Spitalfields, tak může být pro Aleše Půtu a jeho tým skutečným důvodem namíchat si velký slavnostní drink.

„Odpočítávali jsme pozorně každé místo, a když se vyhlašoval třicátý bar a stále nic, začali jsme být nervózní, jestli na nás nezapomněli. To, že jsme se umístili čtyřiadvacátí, před bary velmi zvučných jmen, je skoro neuvěřitelné,“ říká barman a majitel Hemingway baru Aleš Půta.

Hemingway bar neboduje jen ve světě. V českých BAR AWARDS nedávno obsadil první místo v kategorii „koktejl bar“ a David Andrle z Hemingway baru se stal nejlepším barmanem roku.

V soutěži The World’s 50 Best Bars se standardně nejlépe umisťují bary ze Spojených států a Velké Británie. USA mělo v letošní padesátce 16 podniků a Anglie 9. Z „nebritských“ evropských měst se v žebříčku před Prahu dostaly pouze Milano, Paříž a Berlín (v každém se nachází jeden oceněný podnik).

Světová TOP 3:

1. Artesian, Londýn
2. The Dead Rabbit Grocery & Grog, New York
3. Nightjar, Londýn