Preciosa - Lustry se představí na prestižní výstavě v Londýně

Svítidlo Anemone od Veroniky Kopečné

Svítidlo Anemone od Veroniky Kopečné

České lustry z Kamenického Šenova se představí na jedné z nejvýznamnějších akcí věnovaných vybavení interiérů - 100% Design London, který se v britské metropoli uskuteční 22. až 25. září. Na vývoji unikátních svítidel pro prestižní londýnský veletrh pracovali designéři společnosti Preciosa-Lustry půl roku. Sklářská firma tam předvede kolekci Beyond Belief inspirovanou bohatými barvami i tvary podmořského světa.

„Jde o jedinečnou událost v jednom ze světových center designu a věříme, že vynaložené úsilí se nám vrátí. Na výstavu jsme se dostali se samostatnou prezentací jako jediná česká firma,“ řekla Kamila Kneidlová, která Preciosu na britském trhu již čtyři roky zastupuje. Preciosa bude v Londýně vystavovat poprvé, v minulých dnech tam ale otevřela nové obchodní zastoupení.

Návštěvníci londýnského veletrhu designu uvidí například vysoce inovativní svítidlo Sprinkle návrháře Jaroslava Bejvla ml., kde je kvalitní hutní křišťálové sklo rozsvícené přímo uvnitř každého dílu za pomoci vložených optických vláken. Od stejného autora je i letošní novinka - Fluentum, jejíž unikátní tvar je dosažen zavěšením každé jednotlivé křišťálové perle zvlášť na jemná lanka.

Nejúspěšnějším designovým konceptem letošního roku je svítidlo Anemone, jehož autorkou je mladá talentovaná designérka Veronika Kopečná. Dubajský časopis Commercial Interior Design ho zařadil do publikace 100 Objects of Desire 2011. Preciosa ale do Londýna poveze i odborníky oceňované svítidlo Gorgonian, jehož autorem je Radek Fiala. Lustr je zajímavý tím, že jednotlivé křišťálové díly jsou zavěšené zvlášť, ale dohromady tvoří klasický tvar luxusního lustru.

Sklárna na výstavě kromě svítidel představí také své plastiky

Sklárna vystaví ve svém stánku hned u vchodu na výstaviště také skleněné plastiky, na nichž se podíleli nejen zmínění výtvarníci, ale také členové designérského týmu Preciosy, jako Lucie Sokolová nebo Adéla Krejčová. „Zákazníci již dávno odhalili potenciál plynoucí z našich bohatých zkušeností práce se sklem a unikátních výrobních kapacit,“ řekla Kneidlová. Preciosa podle stále častěji vyvíjí kromě svítidel i zajímavé interiérové doplňky z masivního skla, které zdobí luxusní interiéry rezidencí a hotelů po celém světě.

Preciosa-Lustry patří k největším světovým výrobcům dekorativních svítidel. Je součástí skupiny Preciosa, která je po rozpadu skupin Jablonex Group a Bohemia Crystalex Trading největším sklářským podnikem v Libereckém kraji. Firma má vlastní designové studio, které jí pomáhá držet se na špici současných světových trendů. Většina produkce je určena na export. V ekonomickém roce, který skončil 31. března 2010, uskutečnila podle obchodního rejstříku Preciosa-Lustry zakázky za bezmála 630 milionů korun a její hospodaření skončilo ztrátou 1,5 milionu korun.