Precizní thriller o válce se zlem

Sicario

Sicario Zdroj: freeman ent.

Skvěle obsazená novinka Denise Villeneuva o špinavé drogové válce na hranicích USA a Mexika pohlcuje nihilistickou atmosférou podpořenou vynikající hudbou a kamerou.

Příběh o tom, jak oddaná agentka FBI přijde o iluze, se už od květnové premiéry na festivalu v Cannes stal jedním z nejchválenějších amerických filmů roku. Nyní máme možnost v kinech pochopit proč.

Sicario ve španělštině označuje najatého zabijáka, český název thrilleru tedy zní Sicario: Nájemný vrah. Zároveň se v titulu ozývá něco z anglického slova sick. I válka amerických tajných služeb proti zákeřnému mexickému kartelu na hranicích obou států vyvolává nevolnost, zvlášť v několika scénách s čerstvými či tlejícími mrtvolami. Špatně bude i hlavní hrdince Kate, když jí dojde, že její kolegové nebojují čistě a podle předpisů.

Pozorovatelka Kate v podání Emily Bluntové (na snímku) zastupuje morální centrum filmu i postavení diváka. Příběh je vyprávěn z jejího pohledu, obecenstvo tak jen postupně odhaluje detaily případu, nebezpečné hry řízené cynickým, zdánlivě bezstarostným Američanem (Josh Brolin) a nevyzpytatelným tichým Latinoameričanem s vlastní agendou (Benicio Del Toro).

I divák se, ještě víc než Kate, může děsit vývojem a podléhat temnému napětí, dokonale dotvářenému mrazivou hudbou Jóhanna Jóhannssona. V pohraničním pekle zůstal i znepokojivý kus krásy, kterou kamera veterána Rogera Deakinse dokáže najít v širokoúhlých záběrech nebe.

Režisérem byl Denis Villeneuve, frankofonní Kanaďan, kterého do Ameriky přivedla oscarová nominace za Požáry. Ten si s těžkým tématem poradil mnohem lépe než přede dvěma lety v dramatu Zmizení. Jeho sklony k melodramatu zmizely, úsporná režie má většinu času vše pod kontrolou a pevně drží pohlcující atmosféru melancholie, nihilismu a beznaděje.

První scénář herce Taylora Sheridana sice někdy sklouzne k žánrovým klišé a postavám osamělých všehoschopných mstitelů. Ale na hollywoodský thriller obsahuje nezvykle neutěšivý vzkaz o bezmoci a zlu ničícím těla i duše. Sicario je precizní thriller se svědomím, kde každá smrt bolí.

Sicario
(krimi thriller, USA, 121 minut)
Režie: Denis Villeneuve
Hrají: Emily Bluntová, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Daniel Kaluuya
Hodnocení: 80 %