Před 85 lety se narodila soulová legenda Ray Charles

Ray Charles

Ray Charles Zdroj: Profimedia.cz

Před 85 lety, 23. září 1930, se ve městě Albany v jižanském státě Georgia narodil zpěvák Ray Charles.

Černé brýle na očích, ruce na klávesách, a hlavně typický chraplavý hlas, to byla jeho poznávací znamení. Nevidomá hvězda soulu za svou kariéru získala 12 hudebních cen Grammy, Ray Charles měl na kontě desítky hitů a po celém světě odehrál přes deset tisíc koncertů. A v roce 2004 přišel do kin skvěle přijatý životopisný film Ray.

Ray Charles v roce 1954Ray Charles v roce 1954 | Profimedia.cz

Jeho cesta ke slávě byla přitom trnitá. Pocházel z velmi chudé rodiny, v sedmi letech navíc úplně oslepl kvůli neléčenému zelenému zákalu. Matka ho poslala do slepecké školy, kde se mimo jiné naučil hrát na řadu hudebních nástrojů. Když v 15 letech opustil školu, byl již hotový muzikant. Jezdil s hudebními skupinami po celém jihu USA a hrál na tanečních zábavách. V roce 1950, tedy ve dvaceti letech, natočil první desku.

Vrchol pro Raye Charlese, ale i pro soul obecně, sice znamenala 60. léta, zářil však ještě dlouho poté. Nadšeně ho přijímali po celém světě (také v bývalém Československu roku 1989). Byl bohatý a slavný a jak napsal v autobiografii, hudba mu dokonce nahradila i heroin, od něhož si musel odvyknout po zatčení policií v roce 1965. Jeho hlas definitivně utichnul v červnu 2004, kdy zemřel ve svém kalifornském domě ve věku 73 let na selhání jater.