Premiéru Jihostroj nezvládl

Volejbalisté Českých Budějovic sice v české extralize dominují, start do nejprestižnější evropské klubové soutěže se jim však nevydařil.

Milovníkům míčové hry nad vysokou sítí začal ten pravý svátek. Volejbalisté mistrovského Jihostroje vstoupili do prestižní Ligy mistrů na domácí palubovce. Jejich soupeřem byli hráči z francouzského Stade Poitevin Poitiers. Ti si také drží neporazitelnost, stejně jako Jihostroj, ve své domácí lize.
Zápas na jihu Čech se více vydařil Francouzům. Ti diktovali tempo už v první sadě. Budějovice v sestavě Royas, Mach, Novotný, Michálek, Sukuba, Zapletal a libero Juračka dokázaly držet se silným protivníkem krok pouze na začátku setu, který nakonec prohrály 20:25.

Skvělý druhý set

Druhé dějství začali svěřenci trenéra Jana Svobody bez respektu a mnohem lépe. Početné publikum, které se postaralo o atmosféru hodnou Ligy mistrů, je vybičovávalo ke skvělým výkonům.
Domácí si pečlivou hrou i s pomocí dvou ukázkových jednobloků Venezuelana Royase získali až šestibodový rozdíl. I když v koncovce se Poitiers přiblížili na rozdíl dvou bodů, univerzál Novotný ranou do růžku hřiště zařídil srovnání zápasu na 1:1.
Třetí set Jihostroji naopak vůbec nevyšel. Hosté po celou sadu byli jasně lepší a zcela zaslouženě si připsali druhou výhru. Trenér Svoboda zkoušel míchat sestavou, ale ani nahrávač Habr spolu s Filou, Motysem či blokařem Smrčkou nepomohl. Francouzi deklasovali Jihostroj, třetí set vyhráli 25:14.

Rozhodla zkušenost

Do čtvrtého setu zase nastoupil na nahrávce Zapletal, vrátil se i Novotný s Michálkem. Zejména jihoamerická posila činila Francouzům potíže, jeho přesné útoky přinesly domácím vedení. Poitiers ale srovnali skóre na 18:18. A domácí se dostávali do křeče, kterou chtěl trenér zastavit oddechovým časem. Nepovedlo se, zkušenější francouzský celek vyhrál set 25:20 a odvezl si výhru 3:1.