Přerovská házená slaví devadesát let

Dort pro přerovskou házenou zdobí letos devadesát svíček. Přesto se tvrdý sport ve městě těší pevnému zdraví.

Krásnější dárek si házená v Přerově nemohla k devadesátinám přát. Klub se letos poprvé v historii objeví na soupisce týmů nejvyšší soutěže. Ale k takovému úspěchu vedla dlouhá cesta.

Zrod házené v Přerově se datuje do roku 1919. Tehdy vzniklo družstvo žen, které o dva roky později doplnil mužský tým. V dalších desetiletích se klub rozrůstá o mládežnické celky a vývoj nezastaví ani válka. V letech 1957 až 61 sbírají přerovské juniorské týmy vavříny. Nejcennějším je bronz mladších dorostenců na přeboru republiky. Od roku 1966 hraje Přerov také mezinárodní házenou, kde sbírá zkušenosti v krajských soutěžích.

Po reorganizaci v roce 1975 se stává krajský přebor I. třídy třetí nejvyšší soutěží v republice. Přerovský A tým tam hraje několik let s dobrými výsledky, pak ale na kádr dolehne generační krize. Mužstvo z krajského přeboru několikrát sestupuje a znovu se vrací zpět.

Krůček za krůčkem

Situace se uklidňuje až v roce 1986. Po překonání generačního problému se Přerov zařazuje mezi stabilní účastníky krajského přeboru I. třídy, kde působí do sezony 1998/99. V roce 2000 vzniká interliga a statut třetí nejvyšší soutěže přebírá druhá liga. Tam v sezoně 2003/04 končí sice Přerov na bronzovém stupínku, ale díky uvolněnému místu se tým dostává do první ligy. Tu Přerované v ročníku 2007/08 vyhrávají, ale v baráži o extraligu dostávají lekci od Hustopečí. Dveře do nejvyšší soutěže se Přerovu prvně otvírají až letos, kdy v extralize nahradí právě odstoupivší Hustopeče.