Při nehodě ultralightu zemřel legendární hokejista

Jaroslav Jiřík (vpravo) v době své aktivní sportovní kariéry

Jaroslav Jiřík (vpravo) v době své aktivní sportovní kariéry

V Brně-Medlánkách se dnes v poledne zřítilo ultralehké sportovní letadlo. Pilotoval ho bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík, první Čech, který hrál v NHL. Proč letadlo spadlo do pole s obilím, zatím není jasné. Stroj se po pádu vzňal, pilot zahynul.

Letoun byl zcela nový, přesto měl pilot podle dostupných informací krátce po startu potíže a havaroval. Škoda je vyšší než milion korun. Nehodu ohlásil očitý svědek, který pád letounu do pole viděl. Přestože záchranáři byli na místě do osmi minut, pilot Jaroslav Jiřík už byl po smrti.

Na místo havárie dorazilo také pět hasičských jednotek, protože od vzplanuvšího letadla hrozil požár obilí. Přilétl také vrtulník, jehož posádka v okolí pádu stroje hledala dalšího mrtvého či zraněného. Nikoho ale nenalezla, Jiřík letěl v ultralightu sám.

Trosky ultralightu Jaroslava JiříkaTrosky ultralightu Jaroslava JiříkaTrosky ultralightu, ve kterém zahynul Jaroslav Jiřík

Kdo byl Jaroslav Jiřík

první český hráč, který nastoupil v NHL. Byl členem Klubu hokejových střelců. Jiřík byl prvním hokejistou z bývalého východního bloku, kterému bylo umožněno úřady nastoupit v NHL. Jeho start ve slavné soutěži během ročníku 1969/70 byl však ojedinělý i tím, že před Jiříkem působili v NHL pouze hokejisté, kteří se narodili či vyrůstali v Severní Americe. Jedinou výjimkou byl švédský hokejista Ulf Sterner, který nastoupil v sezoně 1964/65 za New York Rangers.

Podobně jako Sterner, ani Jiřík se ale v lize neprosadil. Nastoupil pouze ve třech utkáních a většinu ročníku působil v CHL ve farmářském mužstvu Kansas City Blues. V létě 1970 se proto raději rozhodl pro návrat do ZKL Brno. Třikrát se Jiřík s reprezentací zúčastnil olympijských her. Připsal si start i na šestici světových šampionátů V dresu národního týmu nastřílel 83 branek ve 134 utkáních.

Premiéru v československé lize si odbyl v sezoně 1957/58 v dresu Kladna, kde působil do roku 1961 a v sezoně 1958/59 byl součástí mistrovského celku. Po zbytek kariéry oblékal kromě působení v NHL dres jediného klubu - Brna, ve kterém v roce 1975 ukončil kariéru s ligovou bilancí 450 utkání/300 branek. V barvách brněnského celku slavil pětkrát titul mistra Československa.