Při pádu letadla zemřel skladatel Horner

156 filmů doprovodil James Horner svými hudebními kompozicemi

156 filmů doprovodil James Horner svými hudebními kompozicemi Zdroj: Profimedia.cz

Držitel dvou Oscarů za film Titanic byl častým spolupracovníkem Jamese Camerona.

Červencová premiéra snímku Bojovník režiséra Antoina Fuquy bude mít smutný nádech. Nezúčastní se jí autor hudebního doprovodu snímku James Horner, který tragicky zemřel při pádu soukromého letadla v Santa Barbaře v pondělí večer kalifornského času. První zprávy o pádu letadla na serveru Variety se sice jménu mimořádně úspěšného hollywoodského skladatele vyhýbaly, nakonec ale policie potvrdila, že letadlo pilotoval skutečně Horner. Držitel dvou Oscarů za hudbu a píseň z filmu Titanic zemřel ve věku 61 let.

Velké epické a patetické kompozice známé z Titaniku a písně My Hearth Will Go On interpretované Celine Dion byly pro Hornerův styl typické. Ale stejně tak skvěle pracoval se změnou rytmů, využitím elektroniky a výrazně se proslavil častým užíváním keltského folkloru. Mezi jeho nejslavnější díla patří doprovod ke Statečnému srdci Mela Gibsona, kde právě keltské melodie využil nadmíru. Za Statečné srdce si také vysloužil jednu ze svých deseti oscarových nominací. Stejný počet nominací (ačkoli za jiné snímky) se dočkal i v klání o Zlaté glóby.

Horner se narodil 14. srpna 1953 do rodiny uprchlíka z Československa, z nějž se posléze stal filmový a televizní režisér Harry Horner. Přesto cesta budoucí hollywoodské superhvězdy k filmu nebyla přímá. Začal hrát na piano již v pěti letech, posléze studoval hudbu na mnoha prestižních univerzitách a nakonec se stal vyučujícím na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Věnoval se také koncertnímu hraní, ale od konce sedmdesátých let se pustil do psaní filmové hudby, která jej učinila nesmrtelným.

Podle databáze IMDB.com je Horner jako skladatel podepsán pod 156 snímky. Mezi nimi vedle proslulého Titaniku a Statečného srdce najdeme i jiná významná a hudebně kvalitní díla, jako jsou další filmy Jamese Camerona Avatar či Vetřelci, Star Trek – Khanův hněv, Komando nebo Čistá duše.

Skvělý epitaf na Facebooku svému šéfovi vysekl jeho asistent. „Ztratili jsme skvělou osobnost s velkým srdcem a nezměrným talentem, která zemřela při tom, co milovala.“