Přijímáme vítězství s pokorou, řekl lídr vítězné kandidátky Juraj Thoma

V Českých Budějovicích zvítězilo hnutí Občané pro Budějovice vedené v červnu sesazeným primátorem Jurajem Thomou

Překvapujícím výsledem skončily dnes v Českých Budějovicích volby do zastupitelstva. Zvítězilo hnutí Občané pro Budějovice vedené bývalým primátorem Jurajem Thomou, které získalo více než 26 procent hlasů. Druhá je ČSSD, třetí ODS, dále KSČM a TOP 09. ODS, která před čtyřmi lety suverénně vyhrála s 46 procenty, dnes zaostala za vítěznou stranou o dvanáct procent.
„Děkujeme všem, kdo přišli k volbám a podpořili naše hnutí. Úspěch je veliký a přijímáme ho s velikou pokorou,“ řekl Thoma. Podle Thomy nastanou v příštích hodinách jednání s případnými partnery do koalice.
Podle politologa Lubomíra Pány z Vysoké školy evropských a regionálních studií možností pro sestavení koalice moc není. “Výsledek je překvapením pro všechny. Oproti jarním parlamentním volbám v Budějovicích propadly všechny strany vládní koalice,“ poznamenal Pána.
V Budějovicích už před volbami TOP 09 deklarovala, že nebude spolupracovat s ODS. Občané pro Budějovice mohou proto získat dvoutřetinovou většinu pro ovládnutí radnice jedině s ČSSD se sedmnácti procenty a TOP 09, která má deset procent. „Víme, že možností moc není. Záleží teď na tom, jak bude ČSSD respektovat náš program,“ uvažuje Thoma.
Už dnes je jasné, že do budějovického zastupitelstva se dostane spolu s KSČM pouze pět stran. Radnici opustí například lidovci a Zelení.