Přípravy Google Glass finišují. Budou znamenat revoluci, nebo postrach?

Sergey Brin a zatím stále napůl tajné chytré brýle Google Glass

Sergey Brin a zatím stále napůl tajné chytré brýle Google Glass Zdroj: Zive.cz

Google pokročil s přípravou interaktivních chytrých brýlí Google Glass, které jsou očekávány s velkým napětím, do testovací fáze. Firma by tuto novinku prý měla začít masově prodávat už příští rok. Google označuje produkt za revoluční průlom ve světě mobilních počítačů. Některé organizace, které se zabývají ochranou soukromí, ale již varovaly, že brýle od Google ještě víc ohrozí mizející soukromí lidí.

Google už vybral ve Spojených státech 8 tisíc zájemců, kteří budou mít šanci nosit testovací verzi jeho inteligentních brýlí s připojením na internet. Pokud budou zájemci chtít testovací verzi produktu Google Glass, musí si pro ni přijet do New Yorku, Los Angeles nebo San Franciska. Za brýle zaplatí 1500 dolarů (přes 30 tisíc korun).

Google Glass by se podle firmy mohly stát začátkem nové technologické vlny, někdy označované jako „nositelné počítače“. Dalším příkladem tohoto trendu jsou plány Applu, který pracuje na náramkových hodinkách s připojením na internet, pro které se vžil pracovní název „iWatch“.

Rozšířená realita na obrazovce vedle oka

Brýle od Googlu by měly nabízet množství podobných funkcí jako chytré telefony. Na rozdíl od telefonu však nebudou reagovat na dotyk na obrazovce, ale na hlasové pokyny. Brýle jsou na obrubě nad pravým okem vybavené malou obrazovkou, kde se zobrazují požadované informace.

Podívejte se na videu, jak by Google Glass mohly fungovat v praxi:

Podle projektantů Googlu by měl nový produkt lidem umožnit, aby byli nepřetržitě připojeni k internetu, e-mailu a sociálním sítím a měli neustále k dispozici důležité informace, aniž by se často museli dívat dolů na malý displej svého chytrého telefonu.

Google Glass musejí být propojené se smartphonem, se kterým komunikují přes Bluetooth, o přenos dat a připojené se stará telefon. GPS snímač je ale integrovaný přímo v brýlích.

Novinář Joshua Topolsky z webu The Verge už Google Glass otestoval a recenzoval. Podle svých slov si na brýle velmi rychle zvykl. Poznamenal, že přístup k informacím přes brýle vnímal jako méně rušivý než při neustálém vytahování mobilního telefonu.

Na video z Joshuou Topolskym se podívejte:

Kamery umístěné na hlavách lidí prý znamenají riziko pro soukromí

Google Glass jsou vybaveny také skrytou kamerou, což umožňuje snímat okolí a fotky či záznamy ihned umisťovat na web. Co u některých lidí vyvolává nadšení, u druhých vzbuzuje obavy.

Některé organizace, které se zabývají ochranou soukromí, varovaly, že brýle od Googlu ještě víc ohrozí soukromí lidí. Nebude totiž možné zjistit, jestli někdo někoho zrovna nenatáčí nebo nefotí.

„Kdyby vláda všude nainstalovala bezpečnostní kamery a mikrofony, které by odesílaly informace na nějaké centrální místo, asi byste to označili za ohrožení soukromí,“ namítá například web StopTheCyborgs.org. „Je to snad bezpečnější, když to dělá soukromá společnost a monitorovací zařízení jsou umístěná na hlavách lidí?“ ptají se aktivisté.

Některé z organizací požadují, aby byla stanovena místa, kde se nebudou moci brýle nosit, aby se zabránilo nedobrovolnému nahrávání soukromých hovorů a aktivit.

Google se kritice brání. Podle firmy je zbytečné malovat čerta na zeď. Obavy byly dříve spojené i s rozšiřováním jiných nových technologií, třeba mobilních telefonů, a až praxe vytvořila potřebné normy používání, míní Google.

Google - Project GlassGoogle - Project Glass|profimedia.cz

Google Glass se budou vyrábět v USA

Google Glass se budou vymykat i z pohledu místa výroby. Technologické firmy většinou k výrobě svých produktů využívají levné pracovní síly v Asii. Své chytré brýle ale bude Google vyrábět ve Spojených státech, konkrétně v továrně Foxconnu v Kalifornii, uvedly Financial Times.

Google tak dělá radost i americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který chce vyspělý průmysl znovu stahovat do USA.
Google bude sice součástky pro brýle vyrábět v Asii, kompletovat je ale bude v Santa Claře. Výhodné to pro firmu je hlavně kvůli tomu, že produkt je teprve ve svých počátcích a Google tak bude moct pružněji reagovat na různé potřeby změn. Zatím není jasné, jestli Google využije USA i pro případnou masovou výrobu.

Firma už loni prodala blíže neupřesněný počet brýlí programátorům. Cena konečného produktu se má pohybovat od 700 do 1500 dolarů, napsala agentura AP.