Příroda čarovala, zahrádkáři zírali
Mrkvoví milenci, metrový křen, rajčata s tykadly, gigantické dýně. Kuriozity a obři z českých zahrádek soutěžili už posedmnácté na Zahradě Čech. Právě dýně vyrostlá mezi zuby vidlí patří k největším favoritům.
„Co to tak může být, tyhle bambule?“ hádala Marie Plotěná s manželem. „Chodíme sem každý rok a máme mezi sebou takovou soutěž. Nejdřív tipujeme, co to je za záhadné ovoce nebo zeleninu. Pak teprve si přečteme popisek. Ale ještě jsme si nikdy žádnou takovou zvláštnost netroufli pěstovat,“ říká zahrádkářka.
Kuriozity a giganti
Vystavený okrasný melounek s trny zastupoval kategorii netradičních a málo známých druhů ovoce a zeleniny. Takových zajímavostí, přesněji řečeno nových druhů zelenin a kořeninových rostlin, tu byla asi stovka, často je jejich autor doplnil recepty.
Bodoval také meloun pepino. „Je sladký, dužina se zmrzlinou a šlehačkou je pochoutka. Chutná i ke grilovanému masu, v ovocných salátech, snese ho i rýže nebo vepřové maso,“ říká o něm Jiří Čech.
Na záhonech vyrostla také spousta kuriozit a obříků. Deseticentimetrové papriky balkonovky, rajče vážící kilo a čtvrt, brambory ve tvaru lachtana, srdcí, netopýrů. Mrkve podobné tulícím se milencům, cuketa v PET lahvi. Lidé poslali do soutěže tradičně nejvíc brambor a mrkví. Mezi obry pak vládly dýně, v závěsu byla gigantická cibule a křen.
„Vedle sto dvaceti nových druhů kořeninových rostlin a zeleniny, které byly na Zahradě Čech vystaveny poprvé, zaujal také vonný muškát Jakuba a Zdeny Krulichových. Ten je skvělý pro aromatizování čajů a ke zlepšení prostředí v domácnostech alergiků a astmatiků,“ řekl pražský zahradník a autor aranžmá pavilonu Petr Herynek.
Kysané zelí roku
Zelinářská unie Čech a Moravy také přišla letos se soutěží. Tentokrát o titul Kysané zelí roku 2009. To je totiž oblíbený a hlavně zdravý produkt, bez kterého se česká kuchyně neobejde. Z deseti soutěžících výrobců nakonec zvítězil ten nejmenší, Talašovo zahradnictví z Tlumačova u Zlína.
„Ve finále jsme posuzovali pět vzorků s opravdu zajímavou chutí. Tři druhy zelí byla klasika, další vzorek byl mírně přislazený. Poslední vzorek zelí zvítězil kvůli netradiční chuti, byl totiž při kvašení ochucený cibulí. A to porotu nejvíc oslovilo,“ řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.