Přírodní svaly z Olomouce zabraly

Naturální kulturista Jan Páleníček přivezl z Ameriky jednu zlatou a dvě stříbrné medaile.

Jan Páleníček minulý měsíc poprvé startoval na prestižní světové soutěži v naturální kulturistice.

A chtěl ukázat, že otevřená dvířka z ohrádky juniorské kategorie, v níž dosud suverénně bodoval a na závodech za mořem sbíral od roku 2008 jeden kov za druhým, vedou na nejvyšší příčky i mezi „dospěláky“. Když letadlo přistálo 4. listopadu na letišti v Los Angeles, sám sebe se přece jen ptal, jestli to zvládne.

Zádrhel na sebe nenechal dlouho čekat. „Batoh, ve kterém jsem měl spoustu důležitých věcí, mi poslali patrně při přestupování v Amsterodamu někam úplně jinam,“ vypráví Páleníček.

Ztracené plavky

V zavazadle měl přitom plavky, ve kterých dělal sestavu, i nezbytnou kulturistickou barvu, kterou se sportovci natírají. Kufr sice nakonec dorazil, ale až po soutěži. „Museli jsme situaci rychle řešit. Ještě tentýž večer jsme zašli do marketu. Koupil jsem si černé slipy a sehnal jsem naštěstí i další věci,“ mohl si mladík oddychnout.

Záhy v soutěži jasně ukázal, že stejně jako vyrýsované svaly má mladý Olomoučan pevné i nervy a vůli. Na mistrovství světa se radoval ze stříbra. A stejný kov vybojoval i o týden později v Renu na nejprestižnějším turnaji Olympia, když mu nejcennější trofej unikla o jediný bod. A nádavkem ještě přidal zlatý kov v kategorii fitness. V dvanáctihlavé konkurenci coby věkový benjamínek obstál a potvrdil, že na pozicích ve světové špičce je zaslouženě.

Kachna se zelím?

Spíš ne „Mladí kluci, kteří přecházejí z juniorské kategorie do mužské, si obyčejně dávají pár let pauzu, aby nabrali svalovinu, a až poté soutěží v mužské kategorii. Já jsem ale nechtěl zastavovat rozjetý vlak a rozhodl jsem se jet rovnou dál,“ přibližuje medailista pozadí velkého triumfu.

Mladík dokázal, že o zdolání strmé cesty vedoucí mezi elitu rozhoduje touha, píle a sebekázeň. Podobně jako Martina Sáblíková, která začínala s rychlobruslením na rybníku, dokazuje i Páleníček, že k úspěchu se dá dojít i v nesrovnatelně skromnějších českých podmínkách s absencí sponzorů, jaké mají borci ze Spojených států.

„Nejčastěji trénuji s klukama na koleji. Zapneme rádio a v pohodě si zacvičíme. Najíst se můžu jít domů. Stejně tak se obejdu bez toho, aby mi někdo míchal koktejl,“ usmívá se svalnatý sportovec, který kulturistice propadl v šestnácti letech.

Za zasvěcení do tajů sportu vděčí přerovskému trenérovi Jindřichu Šejbovi. Teď je už sám žádaným odborníkem. Částečně pracuje ve „fitku“ jako trenér. Lidem umí poradit nejen jak správně cvičit, ale i jak správně jíst, protože na lékařské fakultě v Brně studuje problematiku nutriční terapie.

„Samotné studium ale nemá se sportem nic společného. Člověk s tímto oborem obvykle pracuje v poradně nebo v nemocnici jako nutriční poradce a upravuje nemocným jejich stravovací režim,“ líčí sportovec. Právě on by tedy měl být mužem, který nejednomu pacientovi „ztrpčí“ pobyt ve špitále přísnou dietou.

Podobně přísný ostatně musí být před každým důležitým závodem i ke svému tělu. Kromě svalů tak mnohdy musí zatnout i zuby a na oblíbenou kachnu se zelím a knedlíkem od babičky raději ani nepomýšlet. „Pokud závodím v sobotu, mám ve čtvrtek takzvaný cukrovací den, kdy je potřeba do těla dostat sacharidy. Také přestanu pít, aby se tělo během pátku totálně vysušilo. Z pátku na sobotu pak nespím. Vím, že to není pro tělo zrovna ideální, ale usnout prostě nejde,“ tvrdí kulturista.

A pití po závodě? „Samozřejmě máte tak obrovskou žízeň, že byste nejraději zhltl čtyři litry.
Hltat ale nesmíte, je třeba pít postupně po deckách. Až v neděli pijete normálně,“ odhaluje Páleníček úskalí pitné procedury.

V dalších ohledech je ale pro Páleníčka posilování velkou radostí. Sportovní chvíle ale netráví jen ve společnosti činek.

Hraje také míčové hry, rád si zaběhá nebo si zacvičí gymnastiku, která je podle něj ideálním doplňkem, bez níž už si dnes dokáže tréninky představit jen stěží.
Stejně neodmyslitelně pro něj patří ke slovu kulturistika i slůvko „naturální“. Sportovci, kteří se k naturální kulturistice hlásí, vyznávají krásu lidského těla bez jakýchkoli nepovolených látek. „A za tím si budu vždycky stát,“ uzavřel Páleníček.

VITRÍNA S ÚSPĚCHY

2008

* Mr. World 1. místo junior 2009
* MČR - 1. místo junior Miss a Mr. Fitness 4. místo fitness, Mr. Sympatie
* Mr. Universe 1. místo junior

2010

* Natural Cup SK 1. místo muži do 180 cm
* Natural Cup 1. místo fitness muži
* Mr. Universe 1. misto junior, 1. místo open men medium
* Mr. Olympia 1. místo junior, 4. místo open men medium/tall

2011

* Mr. ČR 2. místo fitness muži
* Mr. World 2. místo open men medium
* Mr. Olympia 2. místo open men medium/tall, 1. místo fitness men