Přistání s dopravním letadlem si lze vyzkoušet i v centru Prahy

iPilot

iPilot Zdroj: E15, Stepan Bruner

(VIDEO) V centru Prahy se dnes otevírá letecký simulátor iPilot, který zájemců nabídne možnost vyzkoušet si pilotování Airbusu A320 a starty a přistání na 24 tisících letišť celého světa. Na přidaném videu můžete shlédnout impozantní letové záběry z pilotní kabiny skutečného Airbusu A320, jimž se zážitek ze simulátoru pokusí přiblížit.

Simulátor je určen především pro nadšence do cestování a létání, podle zakladatele a majitele firmy zakladatel firmy Wolframa Schleuter ale může pomoci i těm, kteří se létání bojí. „Lidi se bojí neznámého a často se uklidní, když zjistí, jak letadla fungují,“ vysvětlil. Asi 15 až 20 procent zákazníků pak prý tvoří profesionálové, kteří si přijdou osvěžit své dovednosti či trénovat před licenčními zkouškami.

„Airbus A320 jsme pro Prahu vybrali proto, že to je v Česku i v Evropě velmi populární letadlo,“ vysvětli Schleuter. Otevřením simulátoru v české metropoli se mu prý splnilo jedno velké přání, protože zde žije.

V pilotní kabině zájemců pomáhají skuteční licencovaní piloti. „V aerolinkách není práce, tak jsme zatím alespoň tady,“ říká jeden z nich. „Licence mi sice nezůstane, ale když je volněji, můžeme si alespoň trénovat některé procedury.“

Kromě toho, že piloti návštěvníkům radí, pomohou jim také, pokud se situace vymyká kontrole. Když se už nehoda nedá odvrátit, má asistující pilot k dispozici tlačítko, které celý let zastaví. „Nabízíme pozitivní zážitky. Nechceme, aby nám zákazníci odcházeli vyděšenější než při příchodu,“ řekl k tomu Schleuter.

Reálné letové záběry pořízené z kabiny Airbusu A320

První simulátor otevřel Schleuter v roce 2010 v Londýně, ve stejném roce následoval Mnichov. Loni přibyly další simulátory v celém Německu. Letos se iPilot rozšíří do Švýcarska, Turecka a na Blízký východ. Ve spolupráci s katarskou královskou rodinou zahájí letos provoz také simulátor v hlavním městě Dauhá. Do konce roku přibude ještě Dubaj a podle Schleutera může expanze v Perském zálivu ještě pokračovat.

Jinak se ale firma chce soustředit hlavně na Evropu a USA. Na přelomu letošního a příštího roku se ve Frankfurtu nad Mohanem otevře simulátor v současnosti nejmodernějšího dopravního letounu světa, Boeingu 787 Dreamliner. Nabídka větších letadel se bude dál zvětšovat, objeví se Boeingy 777 i 747. Během dvou až tří let by Schleuter chtěl otevřít simulátor největšího dopravního letounu na světě, Airbusu A380. Zatím se ale neví, kde.

Už dříve, v roce 2013 by se měly pobočky iPilot objevit v San Francisku a Los Angeles. To ale budou pravděpodobně frančízy. „Nemáme to jednoznačně stanovené, ale čím dále z Evropy, tím spíše preferujeme spolupráci s místními partnery či vznik frančíz,“ vysvětlil Schleuter. Společné podniky s dalším investorem ale vznikly i v Berlíně a Drážďanech.