Přístroje na parádu?

Ani upozornění Sedmičky, že ve zlínské nemocnici leží ladem přístroj za milion korun, nepomohlo. Dodnes je nevyužitý.

Kontinuální autotransfuzní systém, neboli pračka krve, je v Baťově krajské nemocnici už devět let. Dodnes ho lékaři ani jednou nevyužili. „Leží pořád na stejném místě, nikdo o něj nejeví zájem,“ potvrdil zaměstnanec nemocnice, který si nepřál být jmenován.

Ředitel nemocnice Petr Pšikal uvedl, že nevyužívané přístroje mohou být pozůstatkem minulých let, kdy lékaři lobbovali za jejich nákup a posléze dostali provize od výrobců. „Dělo se to v dobách, kdy medicína trpěla hladem po nových technologiích. Dnes už to není možné,“ řekl Pšikal.

Pračka krve je plně funkční a využitelný přístroj. „Ale jen pro specifické výkony, které se na našich sálech neprovádějí,“ vysvětlil ředitel. Podle něj však časem využívaný bude. „Stali jsme se jmenovaným centrem pro léčbu kardiovaskulárních chorob. U velkých cévních chirurgických operací může být přístroj využitý. Jeho provoz je však nákladný,“ sdělil Pšikal.

Když informaci o nevyužívaných přístrojích  koncem srpna získala krajská radní Hana Příleská, byla překvapená. Nechala si proto vypracovat zprávu představenstva nemocnice o využívání všech přístrojů. „Už jsem ji obdržela, ale je to jen seznam, v němž chybí informace o využívání přístrojů v posledních letech a návrhy, jak situaci řešit. Chtěla jsem znát, které z přístrojů se dají prodat, případně lépe využít. Požádala jsem proto o doplňující zprávu,“ uvedla Příleská.

„Přístrojů, které se nevyužívají, je v nemocnici několik. Jejich použití pro jiný provoz je problematické, protože jsou zastaralé. Už jsem vydal příkaz, aby se prověřil způsob, jak tyto přístroje vyjmout z evidence. Pak by se daly některé z nich odprodat,“ míní Pšikal.

Pořizování drahých a potom nevyužitých zařízení ředitel obhajuje. „Často vycházíme ze studií, které vyhodnotí nákup přístroje jako rentabilní. Pak se ale může ukázat, že čísla, z nichž jsme vycházeli, byla chybná a využití je problematické,“ vysvětlil Pšikal.

Co si myslíte o hospodaření nemocnice vy? Pište na redakcezlin@mf.cz.