Pro VŠFS je získání statutu univerzity prostředek

(PR článek - reklama) Na začátku července udělila Akreditační komise Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT ČR) souhlas se změnou statutu Vysoké školy finanční a správní na školu univerzitního typu.

Co konkrétně to pro zavedenou soukromou vysokou školu, která na našem trhu působí již deset let, znamená, jsme se zeptali rektorky školy Bohuslavy Šenkýřové.

Jaký je rozdíl mezi vysokou školu, která má statut univerzity, a vysokou školou, která jej nemá?

Běžný občan asi žádný velký rozdíl nevnímá, ale akademická obec to jistě posuzuje jinak. Jsme hrdí na to, že jsme se stali první soukromou ekonomickou univerzitou a že nám byl akreditován doktorský studijní program v oboru Finance. Je to vlastně výsledek našich dlouholetých snah a „bojů“ o kvalitu školy. Akreditací doktorského studijního programu jsme dosáhli pomyslné mety a nyní nám začíná nikdy nekončící úsilí o přípravu vynikajících doktorandů. To bude určitě těžší, než získání akreditace, třebaže za současných podmínek to byl velmi tvrdý oříšek!

Proč je akreditace doktorského programu pro vaši školu tak důležitá?

Jak jsem již zmiňovala, je to otázka kvality, ale také budoucnosti školy. Jako by Akreditační komise nepřímo řekla, že mezi soukromými ekonomicky orientovanými vysokými školami jsme jednička. To je jistě významná informace pro veřejnost a potenciální studenty. Doktorský studijní program nám, z hlediska budoucího rozvoje, umožní vychovávat vlastní doktorandy, intenzivně rozvíjet vědeckovýzkumnou činnost a posunovat výsledky školy stále kupředu. Nepochybně se tím zvýší i prestiž školy pro skvělé pedagogy, kteří nás sice se zájmem sledovali, někteří i částečně spolupracovali, ale k rozhodnutí k nám přijít na „full time“ jim chyběla možnost vychovávat a vést talentované doktorandy k vědeckovýzkumné práci.

Rozhodli jste se nezměnit název školy, ačkoliv všechny dosavadní soukromé univerzity tak učinily. Co vás k tomu vedlo?

Vysoká škola finanční a správní je již zavedená značka. Mezi veřejností je vnímána velmi pozitivně a bylo by škoda zahodit výsledky tvrdé práce, řekněme, kvůli určité marnivosti. Navíc by nás to stálo značné finanční náklady. Muselo by se změnit prakticky všechno, od loga, webu, přes merkantilní tiskoviny, reklamní předměty po spoustu dalších drobností. A hlavně bychom museli stále vysvětlovat, že ta nová univerzita je vlastně stará dobrá Vysoká škola finanční a správní. Raději budeme ty finanční prostředky věnovat na rozvoj výzkumu a zlepšování vybavení a prostředí školy, zvyšování kvality pedagogického sboru, apod.

A jaký dopad bude mít získání doktorandského programu na studenty?

Samozřejmě pro běžného studenta to příliš velký význam nemá, snad bude rád, že studuje na univerzitě. Ale pro talentované studenty, kteří se nechtějí se školou rozloučit magisterským potažmo inženýrským titulem, ale chtějí pokračovat ve studiu a ve vědeckovýzkumné činnost a dosáhnout titulu Ph.D., pro ty je to ohromná příležitost.