Procházkové jedou do Číny

Vrchol sezony čeká Adama a Pavla Procházkovy. Přerovští biketrialisté se chystají na světový šampionát do Číny.

Je čtvrtek 30. července odpoledne. K uzavřenému lomu na okraji Přerova přijíždí bílý kombík. Vystupují z něj Adam a Pavel Procházkovi a z kufru vytahují své speciály. Procházíme branou areálu a za chvilku jsme u hromady obrovských balvanů. Sem přerovští biketrialisté chodívají trénovat. Skoro na den přesně za měsíc se uvidí, jak byla příprava úspěšná. V pátek 28. srpna čeká oba bratry nejdůležitější závod roku. Mistrovství světa v biketrialu, které letos hostí čínský Ping Tang National Geopark.
Světový šampionát měl ještě v minulé sezoně podobu seriálu. Letos však o titulu rozhodne pouze jediný závod. „Nám tenhle způsob vyhovuje. Trávit tři týdny na soutěžích mistrovství světa pro nás bylo kvůli práci těžké,“ uvažuje Adam Procházka. „Na druhou stranu bude hrát větší roli štěstí,“ doplňuje ho mladší Pavel. Ten pojede nabitou kategorii Senior. Letenku do Číny si zajistil díky dobrým výsledkům v prvním třech závodech mistrovství republiky. Adam měl reprezentační dres předem jasný. Patří totiž do prestižní kategorie Elite, která sdružuje dvacítku nejlepších jezdců světa.

Pavel má na medaili V hodnocení loňského světového šampionátu skončil Adam jedenáctý. To ještě jezdil na velkém šestadvacetipalcovém biku. „Hledal jsem novou motivaci. Kvůli zdravotním problémům jsem se letos ale vrátil k malému dvacetipalcovému kolu,“ říká Adam, který ve třídě Elite závodí druhou sezonu. „I když s kolem ještě nejsem úplně sžitý, chci si v Číně vylepšit loňském jedenácté místo,“ předjímá starší z bratrů.
V kategorii Senior má Pavel situaci komplikovanější. „Těžko odhadovat, dokud neuvidím trať. Když bude jednoduchá, rozhodne sebemenší chybička. Špička je v naší kategorii hodně vyrovnaná a kdokoliv může být první i desátý. Ale myslím, že na medaili formu mám,“ uzavírá Pavel.