Prodeje iPhonu 7 nakoply akcie Applu, pomohl jeden tweet šéfa T-Mobilu

iPhone 7

iPhone 7 Zdroj: CTK

Akcie technologické společnosti Apple dosáhly nového letošního maxima, když ve čtvrtek vyšplhaly na 115 dolarů za akcii. A zdá se, že analytické domy a banky „jablíčku“ věří. Například společnost RBC Capital Markets zvýšila cílovou cenu akcií „jablka“ ze 117 na 120 dolarů. Bank of America a Merrill Lynch byly ještě optimističtější a cenu stanovily na 125 dolarů. Nejvíce společnosti věří BMO Capital Markets a Canaccord Genuity, které společnosti dokonce věští „férovou“ cenu 140 dolarů za akcii.

Nově uvedený mobilní telefon iPhone 7 ale přitom sklidil značnou kritiku ze strany odborné veřejnosti. Největší kritizovanou změnou bylo, že telefon přišel o sluchátkový konektor. Navíc kromě vyššího výkonu, lepšího fotoaparátu či tlačítka „home“ citlivého na sílu stlačení nepřinesl výrazné technologické vymoženosti. Po několika dnech investory taktéž mohla vyděsit zpráva, že Apple přestal zveřejňovat prodeje svého nového telefonu za první víkend.

Přitom se jednalo o dlouhodobou tradici, která mohla investorům napovědět, jak se bude vyvíjet poptávka v dalších měsících.
Společnost tuto skutečnost přitom komentovala tak, že poptávka byla vyšší než nabídka a nebylo ji možné uspokojit. „Všichni měli jasno v tom, že za tímto rozhodnutím je strach ze slabých prodejů,“ uvedl Filip Kužel, šéfredaktor serveru MobilMania.cz. Telefony iPhone jsou přitom pro společnost naprosto klíčové, vytvářejí více než polovinu tržeb společnosti.

Vše ale změnil tweet šéfa amerického T-Mobilu, ve kterém tvrdí, že předobjednávky iPhonu 7 jsou největší v historii T-Mobilu. Tato jedna věta poslala akcie společnosti o tři procenta nahoru; společnost tak rázem byla přibližně o 400 miliard korun hodnotnější. Výrazně vyšší předobjednávky hlásí také další operátoři.

Akcie AppluAkcie Applu|E15

Applu nepochybně pomáhají nepříjemnosti, které prožívá nejvýznamnější rival na trhu mobilních telefonů, společnost Samsung. Tomu se podařilo vyrobit telefon Galaxy Note 7, kterému se přehřívá baterie, některým zákazníkům se dokonce baterie vznítila.

Společnost proto nabídla svým zákazníkům bezplatnou výměnu telefonu. Akcie Samsungu dva dny po oznámení těchto skutečností propadly o 12 procent.

Dluhopisy Applu může začít nakupovat už i britská centrální banka