Program Nový panel posílí o jednu miliardu korun

Vláda posílí Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) o miliardu korun na podporu oprav bytových domů. Po zasedání kabinetu to uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Program Nový panel fondu bydlení tak znovu začne přijímat žádosti o úrokové dotace; kvůli nedostatku peněz bylo přijímání žádostí od loňska pozastaveno. Miliarda by měla stačit na renovaci více než 28 tisíc bytů.

Žádosti o dotace bude možné znovu podávat od pondělí 4. dubna prostřednictvím poboček Českomoravské záruční a rozvojové banky, sdělilo dnes ministerstvo pro místní rozvoj. Financování bude možné hned po schválení změny rozpočtu sněmovnou. Státní podpora uvolněná na tento rok činí 84 milionů korun a zbytek podpory do výše jedné miliardy se bude uvolňovat průběžně se splácením úvěrů žadatelů. Průměrná délka úvěrů je 12 let.

Návrh ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského projednali ekonomičtí ministři v polovině února. Po schválení vládou musí návrh ještě uspět ve sněmovně v podobě usnesení. MMR ve prospěch programu argumentuje jeho ekonomickou výhodností. Jedna miliarda korun vložená na modernizace a zateplování bytových domů prý v dalších letech přinese do státního rozpočtu 1,5 miliardy korun na daních. Stejná investovaná částka do programu znamená zajištění zhruba 10 tisíc pracovních míst. Předloni stát dotoval úroky z úvěrů na revitalizaci panelových domů částkou 2,6 miliardy korun. V roce 2010 to byla miliarda korun, kterou stačili žadatelé vyčerpat do loňského srpna. Pak se příjem žádostí kvůli nedostatku prostředků zastavil. Celkem od roku 2001 státní dotace pro program překročily 12,85 miliardy korun. Program původně poskytoval ještě pod názvem Panel úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů. Od roku 2009 z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů.