Programátoři jako sociální inženýři. Technologické inovace promění společnost, míní spoluzakladatel Etnetery

Tesla představila Model X

Tesla představila Model X Zdroj: Tesla

Tesla Model X
Tesla představila Model X
Tesla představila Model X
4
Fotogalerie

V současnosti probíhají významné technologické změny hned v několika oblastech lidské činnosti naráz - v komunikaci, energetice či dopravě. "V momentě, kdy nastává výrazný pokrok v různých sférách najednou, lze proto čekat celospolečenské změny," říká spoluzakladatel společnosti Etnetera Martin Holečko. Ten pořádá premiérový ročník festivalu Future Port Prague, který má právě povahu budoucích změn nastínit.

„Chceme dostat Česko znovu mezi evropské technologické lídry,“ přibližuje cíl festivalu a s ním spjaté byznysové konference Martin Holečko. „Proto jsme se rozhodli uspořádat mezinárodní setkání, kde nejnovější technologie nejen všem ukážeme, ale spolu se světovými odborníky budeme diskutovat, v čem jsou příležitosti se do tvorby budoucnosti aktivně zapojit,” dodává Holečko.

Future Port navíc vnímá jako událost, kde se setká řada vizionářů z různých částí světa. Mají přispět k nahlédnutí změn, které v důsledku technologického pokroku nastanou. "Týkají se například dojíždění nebo toho, jak lidé vnímají osobní automobil - stává se z něho služba," řekl Holečko.

Dodal, že technologické firmy budou klást stále větší důraz na spolupráci i s těmi vědními obory, které původně mezi jádro jejich činnosti úplně nespadá. Jde například o sociologii či jiné společenské vědy.

Program akce ale přesto musel tematicky ohraničit, do jejího záběru se tak nevešly například inovace v oblasti fintech. Přesto se pokusí představit většinu myslitelných inovací současnosti - drony, virtuální a rozšířenou realitu, autonomní dopravu, hyperloop, kyborgy, nanotechnologie či 3D tisk.  Událost začíná 7. září v areálu Pražské tržnice.