Projekt ACUO: Poznejte zvuky města jinak

Interaktivní audiovizuální projekt ACUO

Interaktivní audiovizuální projekt ACUO

(VIDEO) Chtěli jste někdy slyšet jak tepe město? Běžte na pražské Náměstí Republiky a budete mít tu možnost. Skupina umělců pod vedením Michala Šeby tam totiž instalovala interaktivní audiovizuální objekt nazvaný ACUO, který zprostředkovává kolemjdoucím pomocí mikrofonů, kamer a reproduktorů pozměněné obrazy a zvuky okolního světa. ACUO je také součástí projektů BU2R. Ty se soustředí na městskou kulturu, kterou reflektují s důrazem na originální tvorbu napříč různými generacemi umělců.

ACUO je téměř čtyři metry vysoký, odzvučený objekt ve tvaru trojcípého polygonu, podpíraný ocelovou podnoží a pokrytý stříbrným pláštěm. “Svým tvarem a funkcemi připomíná vesmírný modul, který přistál ve městě a sleduje svými čidly okolní dění. Transformuje okolní zvuk a obraz pomocí současných technologií, které ovšem pracují na čistě analogovém základu,” vysvětluje autor a vedoucí projektu ACUO Michal Šeba.

ACUO vidí a slyší jinak než my. Svět kolem sebe snímá šesti mikrofony a třemi kamerami, aby ho pak přenesl do svého nitra, kde vstupy zpracovává k prostorovému poslechu a k projekci pomocí LED systému na celé své vnitřní stěny. Součástí jeho výbavy je i zvukový “periskop” se sluchátky.

Interaktivní audiovizuální projekt ACUOInteraktivní audiovizuální projekt ACUOInteraktivní audiovizuální projekt ACUO

“Všichni, kteří na palubu ACUO vstoupí, zažijí město jinak, mohou si tu analyzovat venkovní dění a zároveň meditovat nad nekonečnou variabilitou modifikací jednotlivých vstupů,” vyjmenovává Šeba zážitky, které ACUO kolemjdoucím nabídne. “Návštěvníci se v něm ze zcela nové perspektivy setkají se zvukovou krajinou místa, kterým denně procházejí bez schopnosti pozorněji vnímat či naslouchat,“ dodal. Snímaný zvuk kolem sebe ACUO zároveň vysílá v pozemském signálu FM rádiových vln.

Uvnitř ACUA je i periskop se sluchátkyUvnitř ACUA je i periskop se sluchátkyZvukový “periskop” se sluchátky

Zvuk i obraz současně streamuje online na svou základnu www.acuo.cz, kde se ukládají pro příští generace, a kde je také možné hrát si s nimi na ACUO simulátoru. ACUO vysílá i stereo rádiový živý přenos do svého okolí prostřednictvím frekvence 88,6 FM. ACUO, které je samo o sobě uměleckým dílem, vytváří neobyčejný zážitek pro návštěvníky. Zároveň má i edukativní charakter, který se týká tzv. zvukového smogu města.

Podívejte se pod stříbrný plášť ACUA

Výroba ACUO trvala jeho autorům přes osm měsíců, na Náměstí Republiky objekt zůstane 14 dní. Během nich, konkrétně 29. října 2011, se v něm uskuteční “tichý” improvizační koncert, který bude návštěvníkům přenášen do sluchátek rádiovými FM vlnami. Protagonisty nevšedního hudebního zážitku se stanou Lenka Dusilová, Dan Bárta, beatboxer Ondřej Havlík (Endru) a Data-Live & ACUO. Produkce koncertu se ujme sám autor ACUO Michal Šeba a Petr Hozman (Shot Rabbit).